Stosujesz dietę? Sprawdź, czy nie szkodzisz swojej wątrobie
Choroby wątroby stanowią coraz większy problem wśród pacjentów. Do najczęstszych czynników ryzyka uszkodzenia wątroby należą stosowanie niektórych leków czy innych substancji toksycznych, wirusy, ale także nieprawidłowy styl życia, w tym nadmierne spożywanie alkoholu, nieprawidłowa dieta oraz otyłość - wyjaśnia Klaudia Wiśniewska, dietetyk i ekspert kampanii "interAKTYWNIE po zdrowie".
1. Choroby wątroby
Jednym z częściej występujących problemów jest tzw. niealkoholowe stłuszczenie wątroby, które stwierdza się u znacznej części osób otyłych.
Problem ten wynika ze stosowania nieodpowiedniej diety polegającej przede wszystkim na zwiększeniu spożycia wysokoenergetycznych i wysokotłuszczowych posiłków obfitujących dodatkowo w cukry proste oraz nadmiernej konsumpcji alkoholu.
2. Jak pomóc swojej wątrobie?
W przypadku kiedy mamy do czynienia z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej, jednym z pierwszych celów powinna być jej umiejętna redukcja. Zbyt szybka utrata masy ciała nie będzie sprzyjała prawidłowemu funkcjonowaniu wątroby, dlatego warto zaplanować ten proces mądrze – najlepiej jest tracić od 0,5 do 1 kg tygodniowo, czyli od 2 do 4 kg miesięcznie.
Optymalizacja masy ciała powinna korzystnie wpłynąć na pracę wątroby, a paradoksalnie zbyt rygorystyczna dieta i za szybkie chudnięcie może nasilać zmiany stłuszczeniowe w wątrobie. Dlatego należy zrobić to za pomocą odpowiedniej diety.
Wskazane jest, aby posiłki były regularnie spożywane i podzielone na mniejsze porcje – w kontekście prawidłowej pracy przewodu pokarmowego warto spożywać 4-5 mniejszych posiłków zamiast 2-3 dużych.
Dieta powinna być również odpowiednio urozmaicona. Korzystne jest, aby zawierała większe ilości błonnika pokarmowego (choć w niektórych przypadkach są wyjątki), który znajduje się przede wszystkim w warzywach i owocach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Warto wzbogacić ją również o składniki o charakterze antyoksydacyjnym (np. witaminy, składniki mineralne i inne związki bioaktywne) zawarte w różnokolorowych warzywach i owocach oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które znaleźć można przede wszystkim w tłustych rybach morskich (np. łosoś, halibut) oraz w niektórych orzechach i nasionach (głównie włoskich i siemieniu lnianym).
Ograniczeniu powinny ulec nasycone kwasy tłuszczowe pochodzące przede wszystkim z tłustego mięsa (tłuste części wieprzowiny, np. karkówka czy tłuste części wołowiny, smalec) oraz cukry proste, których głównym źródłem są słodycze oraz słodzone napoje.
Dbając o odpowiednią pracę wątroby należy również pamiętać o odpowiednim przygotowywaniu potraw. Najbardziej wskazanymi formami obróbki termicznej będzie gotowanie w wodzie i na parze, duszenie i pieczenie z niewielkim dodatkiem tłuszczu lub bez tłuszczu oraz grillowanie i smażenie bez tłuszczu. Najmniej wskazane jest natomiast smażenie w głębokim tłuszczu.
Warto też zrezygnować z dodawania do potraw zasmażki czy dużej ilości mąki, majonezu, masła czy margaryny. Smak potraw urozmaicić i wzbogacić można dodatkiem suszonych i świeżych ziół.