2 z 8Rafinowane węglowodany
Węglowodany rafinowane to przetworzona żywność, która obfituje w cukry proste. W momencie kiedy są trawione, w organizmie człowieka dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu insuliny we krwi. Pomijając fakt, że po zjedzeniu posiłku obfitującego w rafinowane węglowodany znowu szybko stajemy się głodni, to tego typu żywność zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, a także nasila trądzik, który nie jest już tylko domeną nastolatek, ale coraz częściej dotyka kobiety po trzydziestym roku życia.
Wyeliminuj z diety białe pieczywo, płatki kukurydziane, rogale i ciastka. Uwaga! Wyrzut insuliny wywołany przez nadmiar węglowodanów zahamuje się, jeżeli do posiłku dodasz białko lub coś kwaśnego np. cytrynę.
Zobacz także: Co się stanie z twoim ciałem, gdy każdego dnia będziesz jeść cebulę?