3 z 7Nasiona Chia
Raz na jakiś czas mówi się o "zaskakujących” wynikach nowoczesnych badań dotyczących wyjątkowych walorów produktów, które były spożywane przez człowieka już tysiące lat temu, a które na wieki zostały zapomniane.
Produkty te wówczas stają się modne i obecne w menu współczesnego człowieka. W taki też sposób powróciła do łask szałwia hiszpańska, znana lepiej jako nasiona chia.
Bogata w proteiny, błonnik i kwasy omega-3, pomaga usprawnić metabolizm, zmniejsza łaknienie oraz zwiększa poziom glukagonu, hormonu odpowiedzialnego za poziom glukozy we krwi i spalanie tłuszczu.
Nasiona chia zawierają bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, nawet więcej niż łosoś**.
Co może być śmiertelnie groźne, to zdolność chia do pochłaniania wody i pęcznienia. Zjedzenie zbyt dużej ilości nasion, może powodować zaparcia lub biegunki, bóle brzucha i niestrawność. Grunt, by spożywać je z umiarem!
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Sprawdź również: Skąd pochodzą nasiona Chia?