5 z 7Arbuz
Orzeźwiające i pożywne arbuzy oferują znaczące korzyści zdrowotne. Przykładowo, owoc ten zawiera L-cytrulinę, rodzaj aminokwasu, który rozszerza naczynia krwionośne, pomaga regulować ciśnienie krwi i zapobiega udarowi mózgu oraz zawałowi serca. Warto również zauważyć, że arbuz jest doskonałym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który pomaga neutralizować wolne rodniki.
Arbuz to jedna z największych przyjemności letniej kuchni, łącząca słodycz, odświeżenie i odżywianie w jednym soczystym kęsie.
Likopen jest związkiem chemicznym odpowiedzialnym za czerwony kolor w pomidorach, a także w naszej ulubionej owocowej przekąsce. Warto zaznaczyć, że arbuz zawiera od 18 do 26 miligramów likopenu na kawałek. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, co jest oczywiście bardzo dobre dla naszego organizmu. Niestety, jeśli nie jesteś przyzwyczajony do spożywania dużych ilości likopenu, możesz doświadczyć zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
Arbuz zawiera również duże ilości potasu - około 560 mg na kawałek, ale w przypadku kogoś, u kogo zdiagnozowano hiperkaliemię lub problemy z nerkami, może to wystarczyć, aby spowodować poważne problemy z sercem, włączając w to ryzyko zatrzymania krążenia.
Sprawdź również: Właściwości odżywcze arbuza