5 z 10Zupa dyniowa
Jeśli brakuje ci witaminy A, to porcja pysznej zupy dyniowej dobrze ci zrobi. Przede wszystkim poprawi twój wzrok. Dynia ma również właściwości przeciwutleniające i jest bogatym źródłem beta-karotenu, który, jak udowodniono, wspiera walkę z nowotworami. Zawiera też witaminę C, wapń i potas, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 21 proc. i przeciwdziałają chorobom serca. Najbogatsza w składniki odżywcze jest dynia piżmowa, której szklanka zawiera 457 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A i tylko 82 kcal.
Dynia jest bardzo bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6), witaminę E oraz składniki mineralne: magnez, miedź, mangan, fosfor a także białko. Ze względu na zawartość składników odżywczych, dynia zapobiega oraz pomaga walczyć z nadciśnieniem tętniczym, chorobami serca, nerek, zaburzeniami pracy wątroby. Poza tym jest lekko strawnym źródłem błonnika pokarmowego (przeciwdziała zaparciom, wzmaga uczucie sytości), poprawia stan włosów, skóry oraz paznokci.