Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

Zdrowe produkty pokarmowe mogą się między sobą różnić zawartością białka, błonnika, witamin oraz minerałów. To bardzo ważne, aby znać podstawowe własności odżywcze poszczególnych produktów spożywczych i komponować przy ich użyciu urozmaicone posiłki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

/ 9Awokado

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jaanus Silla / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Niekiedy unikamy tego owocu ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w jego składzie. Warto jednak wiedzieć, że awokado zawiera cenne dla serca tłuszcze omega-3. Poza tym, regularne spożywanie tego owocu może regulować poziom cukru we krwi oraz zmniejszać zaburzenia pracy serca.

/ 9Jagody

Obraz
© Zdjęcie autorstwa julenka / CC BY

Owoc ten jest przeładowany antocyjanami – silnymi przeciwutleniaczami, które mają korzystny wpływ na nasz wzrok oraz pracę mózgu. Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie jagód obniża ryzyko upośledzenia z wiekiem koordynacji ruchowej oraz pamięci. Poza tym, jagody zmniejszają stany zapalne, które stanowią nieodłączny element chorób takich jak alzheimer, parkinson czy cukrzyca.

/ 9Kapusta

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Alex Brown / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kapusta posiada właściwości antybakteryjne oraz odtruwające i może wspomagać leczenie rozmaitych chorób. Jej czerwone odmiany są bogatym źródłem antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy roślinnych, które wykazują właściwości antynowotworowe.

/ 9Tran

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Tran to olej otrzymywany z wątroby ryb z gatunku dorszowatych. Stanowi on bogate źródło cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Regularne spożywanie tej grupy tłuszczów może mieć istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału serca.

/ 9Czosnek

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Czosnek jest nam doskonale znany ze swoich cennych właściwości antybakteryjnych. Regularnie spożywany może wzmocnić odporność organizmu na rozmaite infekcje oraz przyśpieszyć proces powrotu do zdrowia osób chorujących na przeziębienie.

/ 9Grzyby

Obraz
© Zdjęcie autorstwa cocoparisienne / CC BY

Grzyby mają potężny wpływ na układ odpornościowy. Mogą one zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób wirusowych, nadciśnienia oraz nowotworów. Co więcej, badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie grzybów shiitake może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego nawet o 45%.

/ 9Orzechy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa fill / CC BY

Orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe korzystnie działające na nasz organizm. Ich regularne spożywanie może znacząco obniżyć we krwi poziom frakcji złego cholesterolu LDL. Poza tym, stanowią one doskonałą przekąskę między posiłkami, gdyż zawarte w nich białko na długi czas zapewnia uczucie sytości.

/ 9Nasiona lnu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa gokalpiscan / CC BY

Nasiona lnu zawierają w składzie ważny dla naszego zdrowia kwas alfa-linolenowy, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego każdego człowieka. Ponadto, składnik ten obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Warto również wiedzieć, że len jest źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego.

/ 9Gorzka czekolada

Obraz
© Zdjęcie autorstwa AlexanderStein / CC BY

Spożycie kilku kostek gorzkiej czekolady wyzwala w organizmie endorfiny – hormony szczęścia, które warunkują dobre samopoczucie. Poza tym, wysoka zawartość kakao w gorzkiej czekoladzie doskonale wpływa na koncentrację.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka