Surówka z selera naciowego - z czym i dlaczego warto ją jeść?

Surówka z selera naciowego ma zdecydowany charakter, dlatego ma zarówno miłośników, jak i przeciwników. Choć jej baza, czyli zielone łodygi selera, są niezwykle zdrowe, ich smak nie każdemu przypada do gustu. Warto jednak wypróbować różne zestawienia i czerpać z prozdrowotnych walorów warzywa. Z czym jeść seler naciowy i dlaczego warto?

Surówka z selera naciowegoSurówka z selera naciowego
Źródło zdjęć: © Pexels autor: Karolina Grabowska

Surówka z selera naciowego – z czym ją jeść?

Surówka z selera naciowego sprawdza się zarówno jako dodatek do obiadu czy kolacji, ale także śniadań. To doskonały pomysł na urozmaicenie menu na imprezę. To, jak smakuje surówka oraz jak i z czym ją podać, w dużej mierze zależy od użytych składników. Te mogą sprawić, że będzie zarówno lekka (np. z marchewką i jabłkiem, z rzodkiewką i rukolą), jak i sycąca oraz pożywna (np. z kurczakiem czy tuńczykiem). Potrawa smakuje bardzo oryginalnie i świeżo za sprawą swojego głównego składnika. Seler naciowy (łac. Apium graveolens), bo o nim mowa, to roślina z rodziny selerowatych. Ma nie tylko charakterystyczny smak, ale i niezwykłe właściwości prozdrowotne.

Surówka z selera naciowego - dlaczego warto ją jeść?

Seler naciowy zawiera sporo witamin (A, witaminy z grupy B, C, E, K) oraz minerałów (potas, fosfor, sód, magnez, wapń). Wyróżniają go także korzystne proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów, w tym błonnika – tak w odniesieniu do masy ogólnej produktu, jak i substancji odżywczych względem siebie. Na uwagę zasługuje niska kaloryczność (14 kcal w 100 g) oraz niski indeks glikemiczny (IG=15). Seler naciowy jest bardzo fit. To także jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw.

Seler naciowy jest polecany osobom, które dbają o linię, jak i odchudzającym się (nie bez powodu to podstawa wielu diet odchudzających i oczyszczających), a także zagrożonym bądź borykającym się z takimi dysfunkcjami czy chorobami jak:

Co ważne, seler naciowy wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Jakie są wartości odżywcze selera naciowego? Przyjmuje się, że porcja 100 g zawiera: 95,5 g wody, 0,69 g białek, 0,17 g tłuszczów ogółem, w tym: 0,042 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 0,032 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych oraz 0,079 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, 2,97 g węglowodanów, w tym: 1,6 g błonnika pokarmowego i 1,34 cukrów.

Najlepsza surówka z selera naciowego

O ile właściwości odżywcze selera naciowego są bezsprzeczne, o tyle jego smak uznaje się za dyskusyjny. Warzywo ma prawdopodobnie tylu wielbicieli, co przeciwników. Osoby, które je lubią i cenią, mogą dodawać go do zup, dań jednogarnkowych czy zapiekanek. Najlepiej jednak seler naciowy jeść w formie surowej. Wystarczy jego łodygi pokroić na kawałki i podawać solo, jak i np. z serkiem, jako przekąskę. To także wdzięczny dodatek, ale i baza surówek oraz sałatek, a także soków i koktajli warzywnych oraz warzywno-owocowych. Jaka sałatka z selerem naciowym jest najlepsza? To zależy od preferencji smakowych. Wraz z rosnącą popularnością warzywa, pojawia się coraz więcej pomysłów i receptur. Jest z czego wybierać.

Najpopularniejsze przepisy to:

  • sałatka z selera naciowego z żurawiną,
  • surówka z selera naciowego i ananasa,
  • surówka z selera naciowego i jabłka,
  • sałatka z kurczakiem i żurawiną,
  • surówka z selera naciowego i marchewki,
  • surówka z selera naciowego, ogórka, rukoli i sera,
  • surówka z selera naciowego, kapusty włoskiej i jabłka,
  • sałatka z selera naciowego i jabłka z prażonym słonecznikiem,
  • surówka z selera naciowego i papryki,
  • surówka z selera naciowego z majonezem,
  • sałatka z selerem naciowym i tuńczykiem,
  • sałatka z selera naciowego, kukurydzy konserwowej, czerwonej cebuli,
  • surówka z selera naciowego i ogórka kiszonego.

Surówka z selera naciowego do obiadu? Zdecydowanie tak, choć to doskonały dodatek także do innych posiłków: śniadania, kolacji, podwieczorku, a także imprezy czy grilla. Pasuje do makaronu, ryżu, kaszy, mięs i ryb, a także bagietek czy grzanek.

Jak zmodyfikować przepis, by najlepsza sałatka z selerem naciowym była fit? Ważne jest, by nie przesadzać z ilością majonezu, jeśli przepis go uwzględnia. Można go zastąpić jogurtem naturalnym, zarówno w całości, jak i w jakiejś części lub wybrać wersję z oliwą. Nie warto także dodawać dużej ilości sera i innych wysokokalorycznych dodatków.

Surówka z selera do obiadu może być także przygotowana z bulwy selera korzeniowego (to blisko spokrewniona odmiana selera naciowego), który także jest szalenie zdrowy. Wystarczy zetrzeć go na tarce, podać z dodatkiem jabłka i marchewki oraz jogurtu naturalnego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka