Surowy przysmak. Sprawdzamy, czy warto kupować mięso na tatar
Tatar z mielonego mięsa jest często spotykaną przystawką na polskich stołach. Niektórzy próbują przyrządzić go samodzielnie w domu. W tym celu kupują gotowe mięso w paczkach. Czy jedzenie mięsa w takiej postaci jest dobre dla naszego zdrowia? Niekoniecznie.
1. Skład pozostawia wiele do życzenia
Aby sprawdzić skład paczkowanego mięsa na tatara, wybrałam się na zakupy. Odwiedziłam zarówno wielkie hipermarkety, jak i osiedlowe sklepy oraz popularne dyskonty. Składy sprawdziłam za pomocą aplikacji na telefon. Na pierwszy rzut oka wyniki nie są optymistyczne.
W pierwszym z nich aplikacja zwróciła moją uwagę na azotyn sodu (E250) określony jako "szkodliwy-unikaj". W drugim produkcie, mięsie na tatar dosyć popularnej marki zajmującej się sprzedażą wędlin, oprócz azotynu sodu, pojawił się także glutaminian sodu (E621). Ponadto, w jednym z produktów znajdowały się octany sodu (E262) określone jako "podejrzane". Czy ich spożywanie faktycznie może zagrażać naszemu zdrowiu?
- Chemia w żywności jest wszechobecna. Nadmiar takich substancji jak azotyn sodu (E250), octany sodu (E262) czy glutaminianu sodu (E621) może prowadzić do szeregu negatywnych konsekwencji, poczynając od zawrotów i bólów głowy, a kończąc na stymulacji astmy czy nadciśniena tętniczego krwi - komentuje w rozmowie z WP abcZdrowie Maciej Pokarowski, dietetyk.
Z kolei wyniki ostatniego mięsnego produktu mogą zaskakiwać. Aplikacja nie wykryła w nim podejrzanych składników. Mimo to można mieć wątpliwości, czy faktycznie jedzenie surowego mięsa jest całkowicie bezpieczne.
2. Tatar – jeść czy nie jeść?
- Trudno tutaj o jednoznaczną odpowiedź. Istnieje ryzyko, że surowe mięso będzie zanieczyszczone mikrobiologicznie i będzie zawierało niebezpieczne dla zdrowia bakterie chorobotwórcze, jak np. Salmonella, Escherichia Coli, Yersinia Enterocolotica czy Listeria Monocytogenes. Wszystkie wymienione bakterie giną przy obróbce termicznej. Ważne jest więc, aby nie kupować mięsa z wątpliwego źródła, czyli mięsa nieprzebadanego. Z drugiej strony, surowe mięso charakteryzuje się lepszą dostępnością niektórych aminokwasów oraz witamin z grupy B.
Jeżeli unikamy gotowych produktów i lubimy sami przygotowywać potrawy, możemy także kupić surowe mięso i zmielić je w sklepie lub domu. - Ze względu na chemiczne dodatki do żywności, zawsze lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie danej potrawy samemu. Należy pamiętać jedynie o tym, żeby składniki, z których przygotowujemy potrawę były ze sprawdzonego źródła i odpowiednio przebadane, posiadające certyfikat jakości, co jest szczególnie istotne w przypadku mięsa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl