Święta wielkanocne bez nich nie istnieją. Oto najgorszy duet - z tym nigdy nie łącz jajek

Statystyczny mieszkaniec Polski zjada około 156-157 jaj rocznie. I dobrze, bo jajka stanowią wzorcowy model białka, są kopalnią witamin oraz minerałów i służą naszemu zdrowiu. Jednak ich wartość spada, jeśli nieostrożnie połączymy je z pewnymi produktami spożywczymi.

Niektóre połączenia mogą być niekorzystne dla zdrowiaNiektóre połączenia mogą być niekorzystne dla zdrowia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Czy jajka są zdrowe?

Lubimy jeść jajka, a pod względem produkcji Polska plasuje się na trzeci miejscu w Europie. Do rekordzistów światowych nam jednak daleko – zarówno w produkcji, jak i konsumpcji. Japończycy zjadają aż 400 jajek rocznie, następne w kolejności są: Izrael oraz Chiny.

Przez długi czas jajka niesłusznie oskarżano o to, że mogą w nadmiarze szkodzić zdrowiu – podnosić zły cholesterol, przyczyniając się do miażdżycy i chorób serca. Pacjentów z hipercholesterolemią, a nawet cukrzycą zachęcano do całkowitej eliminacji jaj z diety.

Dziś wiemy, że jajka to samo zdrowie. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mówią o dziesięciu tygodniowo, a organizacja American Heart Association (AHA) całkowicie wycofała się z określania limitu spożycia jaj.

Zdaniem WHO można spożywać nawet dziesięć jaj tygodniowo
Zdaniem WHO można spożywać nawet dziesięć jaj tygodniowo © Pixabay

Nic dziwnego, bo jajko zawiera wzorcowy model białek, a także wszystkie witaminy poza jedną – nie zawiera witaminy C. Jest za to źródłem fosforu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku czy selenu.

Jedz, ale uważaj. Z tym nie łącz jajek

Ponieważ nie zawierają witaminy C, warto jajka spożywać w towarzystwie dużej ilości warzyw, takich jak ogórek, pomidor czy papryka, a nawet szczypiorek czy cebula. Jaja są świetnym źródłem białka, więc w połączeniu z bogatymi w witaminę C warzywami stanowią kompletny, pełnowartościowy posiłek.

A z czym lepiej jajek nie łączyć? Unikajmy:

  • masła, majonezu i śmietany – choć trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie niż jajecznica na maśle czy jajko na twardo z sosem majonezowym, to w ten sposób tworzymy bombę kaloryczną – na jedno jajko w majonezie przypada nawet 300 kcal; w dodatku takie danie obfituje w kwasy tłuszczowe nasycone, których spożycie należy ograniczać do minimum,
  • ryb – pasta jajeczna z wędzoną rybą czy jajka faszerowane pastą rybną to przysmak wielu Polaków, ale mało kto wie, że jeden rodzaj białka znajdującego się w jajku – awidyna – utrudnia wchłanianie witaminy B7, w którą obfitują tłuste ryby,
  • ziemniaków i ryżu – ryżowa sałatka jajeczna lub klasyk polskiej kuchni, czyli sałatka jarzynowa - nie są najlepszym wyborem dla naszego zdrowia, bo w ten sposób ograniczamy wchłanianie żelaza i wapnia z jajek do organizmu, w dodatku w sałatce znajdziemy też majonez, który sprawia, że całość staje się kaloryczną bombą,
  • sera i wędlin – to produkty ciężkostrawne, które w towarzystwie jajka mogą nadmiernie obciążać układ pokarmowy, co więcej - cała trójka jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze przyczyniają się do chorób układu krążenia,
  • owoców – jajka z owocami to wbrew pozorom typowe połączenie – wystarczy pomyśleć o biszkopcie, naleśnikach czy ciastach; wielu dietetyków uważa, że połączenie węglowodanów prostych z białkiem może być dla układu pokarmowego wyzwaniem i powodować przykre dolegliwości.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka