Świeże małże. Sprawdzamy, jakie mają właściwości
Z czym najczęściej kojarzą nam się małże? Z półmiskiem pełnym owoców morza kupionych na targu w jakiejś nadmorskiej miejscowości na wakacjach. Czas to zmienić.
Świeże małże są bliżej niż myślisz. Kupisz je w sklepach sieci Lidl. I wcale nie musisz wydawać na nie fortuny. Za kilogram tego przysmaku zapłacisz tylko 11,49 zł. To mniej niż za mięso z piersi kurczaka, które tak często kupujesz.
Czy warto sięgnąć po małże? I jak je przygotowywać, by miały jak najwięcej wartości odżywczych?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Ważył ponad 110 kilogramów. Dziś Maksym ma sylwetkę, o której marzy wielu mężczyzn
Owoce morza coraz popularniejsze na polskim stole
Małże to bogactwo pełnowartościowego białka i wapnia. Są też źródłem witamin A, D, PP oraz tych z grupy B. Wszystkie te substancje odżywcze odgrywają dużą rolę w organizmie. I tak dla przykładu – witamina B12 bierze istotny udział w produkowaniu czerwonych krwinek, a witamina A wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Małże zawierają także wapń (niezbędny w procesie odbudowy mocnych kości) oraz cynk (odpowiadający za popęd seksualny). To właśnie dzięki temu ostatniemu składnikowi, owoce morza uważane są za kulinarny afrodyzjak.
To nie wszystko. Małże to też jod, żelazo, magnez, fluor oraz selen.
Zdrowe tłuszcze
W małżach zawarty jest zdrowy tłuszcz, który pozytywnie wpływa na układ krążenia. Spożywane regularnie obniżają poziom złego cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia komórek nowotworowych. Są też niskokaloryczne – 100 g małż po ugotowaniu to tylko 125 kcal, w tym 17 g to białko.
Warto wiedzieć, że istnieją dwie odmiany - o miękkich i twardych skorupkach. Na wybrzeżu Atlantyku znajdziemy też te z brązowymi skorupami. Większe i twardsze mają bardziej wyrazisty smak. Z tego powodu kucharze dodają je do zup.
A co z mniejszymi? Jemy je na surowo bądź gotujemy i podajemy polane roztopniomy masłem.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych małży? Sprawdź tabelę produktu dostępną TUTAJ.
Sekrety greckiej kuchni
Chcesz kupić małże, a nie wiesz które będą najlepsze? Sprawdź na opakowaniu ich pochodzenie oraz termin przydatności do spożycia. Oczywiście najbardziej wartościowe są małże kupione w dniu połowy. Wiemy jednak, że na to możemy sobie pozwolić tylko na wakacjach.
Pozostaje nam więc kupować małże mrożone. Przechowujmy je jednak nie dłużej niż osiem miesięcy.
Dla kogo małże?
Jak już wcześniej pisaliśmy, małże to źródło łatwo przyswajalnego żelaza. 100 g małż to ok. 24 mg tego składnika mineralnego. Właśnie dlatego są one polecane kobietom w trakcie menopauzy oraz wszystkim tym, którzy zmagają się z anemią.
Jak je jeść? Małże myjemy pod bieżącą wodą, szorując je delikatnie szczotką. Zeskrobujemy delikatnie, płuczemy po raz kolejny i odcedzamy na sitku. Możemy je gotować, piec i dusić - jednak nie dłużej niż przez dwie, trzy minuty. Pamiętajmy, że jemy tylko i wyłącznie mięso ze środka muszli. Smakują w zupach, sałatkach i sosach.