Napar na przeziębienie z szanty. Jak go zrobić?
Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom wirusowym. Nasz organizm jest wystawiony na działanie niskich temperatur. Możemy odczuwać osłabienie i zmęczenie. Musimy zatem wzmocnić naszą odporność, aby uchronić się np. przed przeziębieniem. Dobrym rozwiązaniem jest napar z szanty, którzy pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie naszego organizmu.
1. Jakie właściwości ma szanta?
Rośliny te występują na wyspach Makaronezji, w basenie Morza Śródziemnego oraz w Azji. Niektóre gatunki są uprawiane jako rośliny ozdobne, inne zaś mają właściwości lecznicze. Na ogół szantę można znaleźć w miejscach suchych, skalistych, w zbiorowiskach zaroślowych.
W Polsce antropofitem zadomowionym jest szanta zwyczajna, która ma właściwości lecznicze. Stosuje się ją także do aromatyzowania słodyczy i likierów.
Szanta zwyczajna ma wiele pozytywnych zastosowań, takich jak:
- pomaga w przypadku chorób, związanych z układem oddechowym (astma, stan zapalny oskrzeli,
- łagodzi objawy kaszlu, wspomaga wydzielanie zalegającej wydzieliny,
- poprawia pracę układu moczowego - ma działanie moczopędne,
- niweluje problemy żołądkowe (wzdęcia, niestrawności itd.),
- obniża poziom glukozy we krwi, w związku z czym polecany jest cukrzykom,
- może wspomóc kobiety, które borykają się z nieregularnym cyklem miesiączkowym,
- działa wzmacniająco na organizm.
2. Jak przygotować napar z szanty?
Susz z szanty można kupić w każdej aptece. Przygotowanie naparu jest proste.
Wsypujemy do pojemnika 1 łyżkę zioła i zalewamy go niepełną szklanką wrzącej wody. Następnie przykrywamy napar talerzykiem i pozostawiamy go na 20-30 minut. Potem odcedzamy go. Napar jest gotowy do spożycia.
Każdy powinien pamiętać o tym, aby przed wypiciem naparu, skonsultować się ze specjalistą. Powinni to zrobić szczególnie astmatycy, cukrzycy, osoby cierpiące na kamicę żółciową a także kobiety karmiące piersią i ciężarne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl