Trwa ładowanie...

Szklanka mleka może zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca

 Ewa Rycerz
Ewa Rycerz 28.05.2021 18:31
Szklanka mleka może zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca
Szklanka mleka może zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca (123rf)

Choroby serca pozostają jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Naukowcy od lat próbują ustalić, jakie produkty zwiększają ryzyko wystąpienia tego typu schorzeń. Teraz eksperci z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych sugerują, że wystarczy szklanka mleka dziennie, by zmniejszyć to ryzyko.

spis treści

1. Mleko a choroby serca. Badania

Wpływem mleka na zdrowie zajmowało się wiele zespołów badawczych. Dowiedziono m.in., że istnieje przyczynowy związek pomiędzy wyższym spożyciem mleka a wyższym wskaźnikiem masy ciała. W skrócie - im więcej pijemy tego tłuszczu zwierzęcego, tym nasze BMI jest wyższe, a ryzyko otyłości u nas rośnie.

Eksperci z Wielkiej Brytanii postanowili pójść krok dalej i zbadać, czy istnieje związek pomiędzy spożywaniem mleka a występowaniem chorób serca. W tym celu przeanalizowali oni dane dotyczące ponad 400 tys. osób. Wzięli pod uwagę informacje o ich diecie (w tym o spożywaniu mleka i innego nabiału), a także wyniki badań ciśnienia krwi, markerów przewlekłego stanu zapalnego, metabolizmu lipidów czy glukozy. Naukowcy przyjrzeli się związkowi genotypu ze spożyciem mleka. Co się okazało?

Zobacz film: "Prosty przepis na domowe masło. Zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu"

2. Mleko a cholesterol

Wyniki badań są jednoznaczne. Osoby, które regularnie piły przynajmniej jedną szklankę mleka dziennie, miały o 14 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Osoby, których genotyp wykazywał zdolności do częstego picia nabiału też mniej podatne na inne choroby układu krążenia.

Co ciekawe, naukowcy stwierdzili, że mleko nie podnosi poziomu złego cholesterolu, a wręcz przeciwnie - obniża go. W związku z tym autorzy badania są zdania, że spożycie mleka nie stanowi istotnego problemu dla ryzyka chorób układu krążenia.

"Nasze badanie dostarcza dowodów na związek spożycia mleka z niższym poziomem cholesterolu w surowicy. Dane te sugerują, że nie ma potrzeby ograniczania spożycia mleka w odniesieniu do ryzyka chorób układu krążenia" - tłumaczy prof. Vimal Karani, autor badania.

Jak to możliwe, że regularne spożywanie szklanki mleka dziennie obniżyło poziom cholesterolu we krwi? Eksperci wyjaśniają, że wapń i laktoza, zawarte w tym tłuszczu, wpływają na metabolizm lipidów. Sama laktoza może zwiększać wchłanianie wapnia. Podawanie jej w dużych ilościach powoduje zmniejszenie zawartości cholesterolu.

"W porównaniu z innymi produktami mleczarskimi, mleko ma na ogół mniejszą zawartość tłuszczu i jest również możliwe, że w celu zwiększenia spożycia wapnia, osoby nietolerujące laktozy, mają tendencję do spożywania większej ilości wysokotłuszczowych produktów mlecznych, takich jak ser i jogurty. Możliwe jest też, że wapń w diecie może zwiększać wydalanie kwasów żółciowych, ostatecznie skutkując obniżeniem stężenia cholesterolu" - podsumowuje Karani.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze