Szkodliwa jak wypalenie 100 papierosów. Może przyczynić się do rozwoju raka
W ciągu ostatnich kilku lat, pewien rodzaj herbaty zyskał na popularności w Polsce. Jest to yerba mate, napar pochodzący z liści ostrokrzewu paragwajskiego, rosnącego w Ameryce Łacińskiej. Najnowsze badania pokazują, że nadmierna konsumpcja tego napoju może prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych.
1. Skutki regularnego picia yerba mate
Yerba mate, znana również jako "herbata paragwajska", zdobyła w Polsce dużą popularność w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Do niedawna była ona powszechnie uznawana za napój o wielu korzyściach zdrowotnych. Wielokrotnie przeprowadzone badania potwierdziły, że yerba mate jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy i cenne sole mineralne.
Nie wszyscy naukowcy zgadzają się jednak z tezą, że regularne spożywanie tej herbaty ziołowej jest korzystne dla naszego zdrowia.
Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie medycznym "Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention" wykazały, że nadmierne spożywanie yerba mate może zwiększać ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.
Według autorów badań herbata ta zawiera substancje, które mogą prowadzić do rozwoju raka płuc, jelit, wątroby, przełyku i żołądka. Chodzi tu o wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).
Te kancerogenne związki zostały wcześniej zidentyfikowane również w dymie tytoniowym i w mięsie grillowanym. Inne badania potwierdziły obecność tych samych substancji w yerba mate. Eksperci stwierdzili, że spożycie 200 ml tej herbaty ziołowej może być równie szkodliwe jak wypalenie 100 papierosów.
Autorzy badań podkreślili jednak, że ich wyniki dotyczą napoju przygotowanego w tradycyjny sposób, jak to jest robione w południowej Brazylii. Tam yerba mate jest parzona w tykwach, które mogą pomieścić około 200 ml napoju, a 2/3 naczynia wypełnione jest liśćmi. W innych częściach świata yerba mate jest parzona w torebkach, co znacznie zmniejsza zawartość szkodliwych związków chemicznych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl