Szkodliwe substancje w wędlinach. Jakie mogą być skutki spożywania ich w nadmiarze? Wyjaśniają dietetycy
1 z 6Co zawierają wędliny?
Chociaż na sklepowych półkach możemy znaleźć wędliny opatrzone przymiotnikiem “domowa” czy “staropolska”, które mają podkreślić wysoką jakość oferowanego produktu, to te wyroby niewiele mają wspólnego z mięsem przygotowywanym metodami tradycyjnymi, bez chemicznych dodatków. Zgodnie z prawem unijnym dziś za jakość wyrobów odpowiada producent, którego nie obowiązują żadne standardy.
W składzie wędlin znajdziemy więc mięso, ale jedynie na poziomie kilkudziesięciu procent. Poza tym obecne w nim są: woda i substytuty białkowe. Wędliny to też źródła dodatków zwiększających objętość, konserwantów, mieszanek peklujących.
Jak zatem wybrać te najlepsze? Szukajmy wyrobów ekologicznych, z małych masarni albo od renomowanych firm, wytwarzanych tradycyjnymi sposobami. Na etykiecie produktu powinny widnieć: litery PL i numer, które świadczą o tym, że powstał on w zakładzie podlegającym Inspekcji Weterynaryjnej i jest kontrolowany.
Jakie szkodliwe substancje najczęściej możemy znaleźć na liście składników podanej na opakowaniu wędliny? O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy specjalistów - dietetyków: Justynę Bas i Kingę Siękę.
Zobacz też: Nietypowa odmiana pomidorów pojawiła się w Lidlu. Czy warto kupić?