3 z 6Azotyn potasu
Jeśli na opakowaniu wędliny zobaczymy skrót "E249" — mamy do czynienia z wyrobem, w którego skład wchodzi azotyn potasu, czyli sól kwasu azotowego i potasu. Stosuje się go w przypadku produktów mięsnych peklowanych, wędzonych, marynowanych i przetworów rybnych.
- Stosowany jest on głównie do konserwacji mięsa (peklowania) przed obróbką, ponieważ zapobiega tworzeniu się jadu kiełbasianego. Z tego właśnie względu jest wykorzystywany do produkcji wyrobów mięsnych. Jego dodanie powoduje nadanie wędlinie odpowiedniego smaku, zapachu i barwy — mówi Bas.
Maksymalna dzienna dawka azotynu sodu, którą możemy przyjąć, wynosi 0,1 mg na każdy kilogram masy ciała. Jeśli ją przekroczymy, pojawią się dolegliwości bólowe.
- Do skutków jedzenia produktów bogatych w E249 zalicza się bóle brzucha i wymioty. Niestety azotyny wytwarzają toksyczne nitrozoaminy (które powstają w wyniku obróbki cieplnej). Stanowią one silny związek kancerogenny — ostrzega Justyna Bas.
Azotyn potasu może stanowić przyczynę astmy i zapalenia nerek. Ponadto powoduje bóle i zawroty głowy.
Zobacz też: Trzy pozornie nieszkodliwe nawyki, które niszczą nasz mózg