Trwa ładowanie...

Szkodliwy błękit brylantowy. Jest w wielu produktach spożywczych (WIDEO)

Zobacz film: "Szkodliwy błękit brylantowy"

Błękit brylantowy, czyli E-133, to związek chemiczny występujący w wielu popularnych produktach spożywczych. Według RTECS wykazuje on niejednoznaczne działanie rakotwórcze. Przed wejściem do UE był zakazany w Austrii, Norwegii, Francji, Belgii a także Niemczech. Zobacz wideo. Szkodliwy błękit brylantowy.

Błękit brylantowy, czyli E-133 to związek chemiczny występujący w wielu popularnych produktach spożywczych. Znajdziemy go w napojach bezalkoholowych, żelatynie, groszku w puszce, płatkach zbożowych, kaszach, deserach, kremach do ciast, a nawet w nabiale. E-133 dodawany do produktów barwi je na niebiesko.

Błękit brylantowy jest szkodliwy dla organizmu, może wywoływać astmę, pokrzywkę, katar sienny i inne reakcje alergiczne. U osób wrażliwych powoduje nasilenie objawów nietolerancji salicylanów. E-133 jest zagrożeniem dla osób z zespołem jelita drażliwego. Podrażnia on żołądek i odkłada się w wątrobie.

Według RTECS błękit brylantowy wykazuje niejednoznaczne działanie rakotwórcze. Barwnik jest zakazany w Szwajcarii. W innych krajach dopuszczalna dzienna dawka wynosi 12,5 mg/kg masy ciała. Badacze udowodnili także, że u kobiet spożywających dwu procentową dawkę błękitu brylantowego zauważono spadek masy ciała.

Zobacz również:

Te produkty są rakotwórcze! Unikaj ich w swojej diecie
Te produkty są rakotwórcze! Unikaj ich w swojej diecie [11 zdjęć]

Jeszcze 40 lat temu idea, że dieta może mieć wpływ na rozwój nowotworu, wydawała się onkologom niepojęta....

zobacz galerię

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.