Trwa ładowanie...

Szkodliwy błękit brylantowy. Jest w wielu produktach spożywczych (WIDEO)

 Magdalena Bury
11.09.2019 14:05

Błękit brylantowy, czyli E-133, to związek chemiczny występujący w wielu popularnych produktach spożywczych. Według RTECS wykazuje on niejednoznaczne działanie rakotwórcze. Przed wejściem do UE był zakazany w Austrii, Norwegii, Francji, Belgii a także Niemczech. Zobacz wideo. Szkodliwy błękit brylantowy.

Błękit brylantowy, czyli E-133 to związek chemiczny występujący w wielu popularnych produktach spożywczych. Znajdziemy go w napojach bezalkoholowych, żelatynie, groszku w puszce, płatkach zbożowych, kaszach, deserach, kremach do ciast, a nawet w nabiale. E-133 dodawany do produktów barwi je na niebiesko.

Błękit brylantowy jest szkodliwy dla organizmu, może wywoływać astmę, pokrzywkę, katar sienny i inne reakcje alergiczne. U osób wrażliwych powoduje nasilenie objawów nietolerancji salicylanów. E-133 jest zagrożeniem dla osób z zespołem jelita drażliwego. Podrażnia on żołądek i odkłada się w wątrobie.

Według RTECS błękit brylantowy wykazuje niejednoznaczne działanie rakotwórcze. Barwnik jest zakazany w Szwajcarii. W innych krajach dopuszczalna dzienna dawka wynosi 12,5 mg/kg masy ciała. Badacze udowodnili także, że u kobiet spożywających dwu procentową dawkę błękitu brylantowego zauważono spadek masy ciała.

Te produkty są rakotwórcze! Unikaj ich w swojej diecie
Te produkty są rakotwórcze! Unikaj ich w swojej diecie [11 zdjęć]

Jeszcze 40 lat temu idea, że dieta może mieć wpływ na rozwój nowotworu, wydawała się onkologom niepojęta.

zobacz galerię

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze