Kasza - wartości odżywcze, rodzaje i właściwości lecznicze

Wartości odżywcze kaszy są imponujące, ale nie wszyscy o nich wiedzą. Kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza manna, kasza kukurydziana oraz kuskus zawierają cenne składniki odżywcze, które są ważne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Kasza to zdrowa żywność, którą, niestety, nie każdy lubi. Warto się jednak do niej przekonać, ponieważ różne rodzaje kaszy od stuleci pojawiały się na polskich stołach i dodawały energii pokoleniom Polaków. Racjonalna dieta nie może obejść się bez kaszy.

Kasza to zdrowy dodatek do obiaduKasza to zdrowy dodatek do obiadu
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Alexander Baxevanis / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>

Kasza - wartości odżywcze

W istocie pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają makaron, ziemniaki oraz ryż. Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które są potrzebne do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne, ale, co ważne, nie tuczą, dlatego są zalecane osobom będącym na diecie.

Kasze zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Kasze dostarczają głównie potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Zawierają w sobie białko, które należy spożywać z produktami pochodzenia zwierzęcego, na przykład z mlekiem.

Różne odmiany kaszy można podawać na wiele sposobów, dzięki czemu możliwe jest optymalne wykorzystanie dobrodziejstw poszczególnych rodzajów kasz przy jednoczesnym uniknięciu monotonii w diecie.

Kasza - rodzaje i właściwości lecznicze

Najpopularniejsze odmiany kasz to:

  • Kasza gryczana. Biała i prażona, występuje jako całość lub w kawałkach. Kasza gryczana zawiera dużo białka oraz kwasu foliowego. Lekarze zalecają ją podczas problemów z czynnościami jelit.
  • Kasza jaglana. Ma żółty kolor i słodki smak. Kasza jaglana zawiera białko, lecytynę oraz krzemionkę, która wzmacnia nasze kości. Jest doskonała dla osób cierpiących na alergię i niedokrwistość. Kasza jaglana najlepiej smakuje zapiekana z twarogiem, leguminą oraz jako dodatek do mleka.
  • Kasza jęczmienna. Jest najlepszym źródłem witaminy PP, dostarcza spore ilości rozpuszczalnego błonnika. Kasza jęczmienna najlepiej smakuje w postaci farszu lub jako kotlet.
  • Kuskus. Drobna kasza, którą podczas produkcji gotuje się na parze. Kuskus zawiera dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i żelaza. Warto wypróbować go z miodem i orzechami. Kuskus to sposób na codzienne śniadanie.
  • Kasza manna. Jest lekkostrawna, sporo w niej jodu i skrobi. Kasza manna nadaje się do zup mlecznych, legumin, kremów. Polecana jest podczas schorzeń trzustki oraz chorób, którym towarzyszy gorączka.
  • Kasza kukurydziana. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kasza kukurydziana odgrywa istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Najlepiej podawać ją z mięsem i warzywami.

Kasza - jak jeść?

Jeśli chcesz włączyć kaszę do swojego jadłospisu, pamiętaj, że każdy rodzaj kaszy wymaga innego traktowania. Grube kasze trzeba przebrać z nieobłuskanych ziaren, łusek, potem opłukać i szybko wrzucić do garnka. Uważaj przy tym, by nie przypalić kaszy. Jest to przykład produktu, który łatwo się przypala i traci wówczas smak.

Ogólna zasada dotycząca kaszy jest taka, że można przyrządzić ją na dwa sposoby: na sypko lub w formie bryły. Kaszę można dodawać do mięs, jarzyn lub grzybów, a sypkie kasze można potraktować jako samodzielne danie. Z kaszy można zrobić także kotlety, krokiety, zapiekanki oraz desery.

Kaszę warto umieścić w swoim domowym jadłospisie. Dietetycy przekonują, że jej wartości odżywcze są nieporównanie większe niż w przypadku pierogów, frytek oraz ziemniaków.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka