Te produkty są rakotwórcze! Unikaj ich w swojej diecie
1 z 12Wpływ diety na rozwój nowotworów
Jeszcze 40 lat temu idea, że dieta może mieć wpływ na rozwój nowotworu, wydawała się onkologom niepojęta. Liczne badania na ten temat udowodniły jednak, że to, w jaki sposób się odżywiamy, może mieć kluczowe znaczenie w rozwoju raka.
Największe na świecie organizacje zajmujące się analizowaniem tego, jak nasz styl życia może wpłynąć na rozwój chorób nowotworowych, czyli Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF) i Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC, będącej agendą WHO), oszacowały, że predyspozycje genetyczne stanowią jedynie 5-10 proc. przyczyn zachorowania na raka, natomiast nieodpowiednia dieta odpowiada za 3-8 razy więcej przypadków zachorowań. Czy wiesz, jakie produkty spożywcze są rakotwórcze?