Szkodzi jak papierosy. Toruje drogę komórkom rakowym

Produkty takie jak wędliny, ryby, sery czy nawet tofu często poddajemy wędzeniu - procesowi, który nie tylko konserwuje, ale także nadaje wyrobom charakterystycznego smaku i aromatu. Niemniej jednak metoda ta może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia i zwiększać potencjalne ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Wędzenie ma działanie toksyczne i rakotwórczeWędzenie ma działanie toksyczne i rakotwórcze
Źródło zdjęć: © Getty Images

Proces wędzenia – na czym polega?

Wędzenie to proces podczas którego żywność zostaje narażona na działanie dymu wędzarniczego. Dym ten powstaje w wyniku procesu termicznego rozkładu drewna różnych gatunków drzew liściastych nazwanego pirolizą. Wędzenie jest jedną z najstarszych technik konserwacji mięsa - obok suszenia i solenia.

Działa przeciwbakteryjnie, minimalizując ryzyko wystąpienia patogenów w mięsie czy rybach. Wędzenie dodaje żywności wyjątkowego smaku, jednak nie zawsze korzyści te idą w parze z aspektami związanymi z ochroną zdrowia.

Zagrożenia zdrowotne związane z wędzeniem – WWA i nitrozoaminy

Dym wędzarniczy może zawierać substancje niezdrowe dla naszego organizmu. Wilgotność drewna używanego do wędzenia i temperatura dymu w trakcie spalania są jednymi z wielu czynników, które mogą wpływać na ich stężenie.

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników dymu wędzarniczego jest formaldehyd. Wyższa temperatura wędzenia lub dłuższy czas jego trwania zwiększa ilość tej substancji w produkcie. Formaldehyd może działać rakotwórczo, wywoływać alergie i podrażniać śluzówkę dróg oddechowych.

Dym wędzarniczy może zawierać wiele szkodliwych substancji
Dym wędzarniczy może zawierać wiele szkodliwych substancji © Pixabay

W dymie stosowanym do beczkowego wędzenia spotkać się możemy także z tzw. wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) czy dioksynami. Co więcej, jeżeli mięso było wcześniej marynowane, proces ten może doprowadzić do powstania nitrozoamin, które wykazują działanie mutagenne, neurotoksyczne, nefrotoksyczne oraz teratogenne - sprzyjają także rozwojowi chorób nowotworowych.

WWA są intruzami, które według badań prowadzą do zatrucia, mutacji genów, a także powstawania raka. Aż 70 procent tych substancji dostaje się do naszego ciała poprzez pokarm.

- Udowodniono, że wzrost zawartości WWA w żywności związany jest ze stosowanymi parametrami termicznej obróbki technologicznej. Im wyższa temperatura i dłuższy czas procesu, tym większa zawartość policyklicznych pochodnych benzenu w gotowym produkcie – ostrzegała w rozmowie z WP abcZdrowie technolog żywności, inż. Joanna Mulik-Buczma z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

Do innych potencjalnie niebezpiecznych związków obecnych w dymie wędzarniczym należą: fenole, krezole i furfurol - związki znane ze swojego szkodliwego działania.

W dymie wędzarniczym mogą znajdować się niepożądane dla zdrowia substancje
W dymie wędzarniczym mogą znajdować się niepożądane dla zdrowia substancje © Adobe Stock

Wędzenie ryzykowne dla zdrowia

Wędzone przysmaki, takie jak szynka, szprotki, łosoś czy choćby żółty ser są kuszące, jednak warto uświadomić sobie, jakie skutki niesie za sobą ich spożywanie. Czy powinniśmy z nich całkowicie zrezygnować? Ważne jest, by dieta była różnorodna i oparta przede wszystkim na produktach świeżych. Postaw na owoce, warzywa, czy rośliny strączkowe. Nie ma więc powodu do niepokoju, jeśli jadłospis tylko od czasu do czasu obejmuje wędzone ryby czy kilka plastrów szynki.

Warto jednak podkreślić, że istnieją pewne grupy osób, dla których konsumpcja takich produktów może być niebezpieczna. Są to przede wszystkim:

  • małe dzieci,
  • osoby ze schorzeniami układu pokarmowego,
  • seniorzy,
  • osoby z chorobami układu krążenia oraz z nadciśnieniem, które muszą ograniczać sód w diecie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka