Szparagi – białe czy zielone? Niewiele osób wie, że jest jeszcze jedna odmiana

Wiotkie zielone szparagi, dorodne białe, a także fioletowe. Nie każdy wie, że w rzeczywistości to ten sam gatunek, a kolor szparaga zależy od sposobu uprawy, a konkretnie – ilości słońca. Amatorzy szparagów twierdzą, że najsmaczniejsze są te fioletowe. A które najzdrowsze?

Białe szparagi trzeba obrać przed ugotowaniemBiałe szparagi trzeba obrać przed ugotowaniem
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Zielone szparagi rosną na powierzchni ziemi, a dzięki procesowi fotosyntezy zabarwiają się na zielono. Tego nie doświadczają szparagi białe - rosnące pod ziemią. A fioletowe, tak samo jak zielone, rosną na powierzchni ziemi, ale tutaj kluczowy jest czas zbioru – ścina się młode pędy, zanim zdążą się wybarwić na zielono.

Ich uprawa jest znacznie bardziej kłopotliwa, dlatego też są droższe i trudniej dostępne, zwłaszcza w Polsce. Co więcej, najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ w czasie gotowania ich oberżynowy kolor utlenia się, a szparagi stają się zielone.

Ich fani twierdzą, że są delikatniejsze od zielonych, nieco bardziej słodkie i mają orzechową nutę. A które ze szparagów są najzdrowsze?

Jak rozpoznać świeże szparagi? Nie daj się nabrać w sklepie

Jakie szparagi można kupić wiosną?

Fioletowe szparagi są trudno dostępne - najczęściej można je spotkać we Włoszech
Fioletowe szparagi są trudno dostępne - najczęściej można je spotkać we Włoszech © Getty Images

Białe szparagi – czy są zdrowe?

Rosnąc pod ziemią, gdzie światło słoneczne nie dociera, nie mogą wytworzyć żadnego barwnika. A to roślinne barwniki są silnymi przeciwutleniaczami, dlatego też eksperci wielokrotnie powtarzają, by pamiętać o umieszczaniu na talerzy całej palety barw.

To nie znaczy, że są pozbawione wartości, choć warto pamiętać, że białe szparagi nie tylko wymagają obrania ze skórki, ale i trzeba je ugotować. Tracą więc część składników odżywczych.

Mimo to warto je spożywać, bo wspierają pracę wątroby, mają działanie detoksykujące i moczopędne oraz wzmacniają odporność.

Jeśli jednak mamy wybór, nie żałujmy sobie zielonych, a także fioletowych szparagów.

Zielone czy fioletowe szparagi?

Zielone i fioletowe szparagi mają pewną przewagę nad białymi – można jeść je na surowo, a także ze skórką, a to w niej i bezpośrednio pod nią kryje się najwięcej składników mineralnych, m.in. potasu, magnezu, fosforu i wapnia.

Za zielony kolor szparagów odpowiada barwnik – chlorofil. Badania wykazują, że to silny sprzymierzeniec w walce z nowotworami – potrafi nawet eliminować część uszkodzeń DNA komórek.

Zielone warzywa i owoce to także kwas foliowy – niezwykle cenna witamina z grupy B, która wspiera pracę układu nerwowego, oraz witaminy z grupy C i E – kolejne silne przeciwutleniacze.

Fioletowe szparagi zawdzięczają swój kolor - podobnie jak jagody czy bakłażany - antocyjanom. To rodzaj roślinnego barwnika odpowiadającego za barwę niebieską, ale też fioletową i czerwoną.

Antocyjany mają właściwości przeciwzapalne, chronią naczynia i narządy przed skutkami powikłań w wielu chorobach metabolicznych. Mają także właściwości hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie krwi, dlatego mogą przeciwdziałać rozwojowi chorób układu krążenia.

Przede wszystkim jednak neutralizują wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi nowotworów.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka