Szparagi są bombą witaminową. Ale ta grupa osób musi je na dobre wykreślić z diety

Dzięki saponinom szparagi obniżają cholesterol i mają działanie przeciwnowotworowe. Zapobiegają miażdżycy oraz chorobom serca, a dzięki zawartości witamin z grupy B wspierają pracę układu nerwowego. Są źródłem roślinnych polifenoli i cennych pierwiastków, jak żelazo, mangan czy miedź. Nie ma wątpliwości, że szparagi to samo zdrowie. Czy dla każdego? Jeśli masz tę chorobę, musisz pożegnać się ze szparagami.

Szparagi mogą nasilać bolesne dolegliwości u niektórych osóbSzparagi mogą nasilać bolesne dolegliwości u niektórych osób
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Szparagi – dlaczego są takie zdrowe?

W szparagach znajdziemy kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, a także duże ilości błonnika, w tym jednego wyjątkowo cennego – inuliny. Do tego wapń, fosfor czy potas niezbędne dla zdrowia kości.

Jednak to, co stanowi o wyjątkowości szparagów, to wysoka zawartość witaminy K. Jedna filiżanka szparagów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K w aż 57 proc. Utrzymanie odpowiedniego poziomu w organizmie chroni przed osteoporozą i chorobą wieńcową.

Duża ilość błonnika z kolei to nie tylko gwarancja prawidłowej pracy układu trawiennego, ale i cenny prebiotyk dla jelit. Poza tym szparagi są źródłem roślinnych polifenoli – nie tylko witaminy C i E – w tym kwercetyny, izoramnetyny i kaempfero. Działają przeciwzapalnie i antynowotworowo.

Szparagi. Dlaczego warto je jeść?

Sezon na szparagi jest krótki - warto z niego korzystać
Sezon na szparagi jest krótki - warto z niego korzystać © Pixabay

Jest jeszcze jeden niezwykły fakt – te wiosenne warzywa zawierają asparagininę o działaniu moczopędnym, która dodatkowo ułatwia eliminację sodu z organizmu. To cenna informacja dla osób borykających się z chorobami nerek – w tym kamieniami nerkowymi czy chorych na nadciśnienie i zmagających się z obrzękami.

Są jednak osoby, które powinny unikać szparagów.

Te choroby wykluczają szparagi z diety

Szparagi to warzywa zawierające dużą ilość puryn, a te z kolei powodują odkładanie się w dużej ilości kwasu moczowego w organizmie. Są niewskazane dla chorych z dną moczanową czy z kamicą moczanową – mogą nasilać bolesne dolegliwości.

To nie wszystko – ostrożność powinni zachować także:

  • chorzy na IBS (zespół jelita drażliwego) – według badań nawet ponad 20 proc. pacjentów z IBS może cierpieć na nietolerancję fruktanów, których źródłem są m.in. szparagi,
  • osoby z problemami trawiennymi – szparagi to źródło błonnika, a badania opublikowane w Journal of Clinical and Translational Gastroenterology dowodzą, że diety bogate w błonnik mogą nasilać problemy trawienne, w tym wzdęcia,
  • osoby stosujące antykoagulanty, w tym warfarynę – nadmiar witaminy K w diecie może powodować interakcje z tzw. lekami rozrzedzającymi krew,
  • osoby z hipotensją – czyli z ciśnieniem krwi poniżej 100/60 mm Hg. Zarówno działanie moczopędne szparagów, jak i wypłukiwanie sodu z organizmu mogą dodatkowo wpłynąć na obniżenie ciśnienia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka