Tagliatelle – przepisy, kalorie i wartości odżywcze

Tagliatelle to płaski i szeroki makaron, który doskonale komponuje się z sosami zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Pasuje do niego i kurczak, i pesto, łosoś czy ser. Jakie wartości odżywcze ma makaron nazywany wstążkami? Czy jest kaloryczny?

TagliatelleTagliatelle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest tagliatelle?

Tagliatelle to klasyczny włoski makaron w formie długich szerokich wstążek. Pochodzi z rejonu Emilia-Romagna. Według legendy jego twórcą był zainspirowany ślubną fryzurą Lukrecji d’Este kucharz Zerafino. Potrawa została wtedy podana na srebrnej tacy. Historia ta, choć ciekawa, najpewniej została wymyślona przez rysownika i satyryka Augusto Majani w latach 30. XX wieku.

Początkowo makaron tagliatelle serwowano na wyjątkowe okazje, z czasem stał się potrawą na co dzień. Obecnie tagliatelle, dzięki swoim kształtom i fakturze, która powinna być porowata i szorstka, jest popularnym dodatkiem do gęstych sosów. Może stanowić zarówno samodzielny posiłek, jak i drugie danie obiadowe.

Makaron tagliatelle pojawia się najczęściej w towarzystwie treściwych sosów mięsnych czy bolognese, ale popularne są także takie dania jak:

Warto wspomnieć, że tagliatelle jest standaryzowany przez Izbę Przemysłowo-Handlową. Wedle standaryzacji wzorcowe makaron ma 7 mm szerokości przez ugotowaniem i 8 mm po ugotowaniu, a także grubość od 0,6 do 0,8 mm.

Jak zrobić tagliatelle domowe?

Makaron tagliatelle można kupić w wielu sklepach (zarówno w wersji świeżej, jaki suszonej, w charakterystycznych kłębkach) lub zrobić go samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty.

Aby przygotować domowe tagliatelle, wystarczy przygotować ciasto z mąki i jajek. Przyjmuje się, że na 100 g mąki potrzebne jest jedno jajko. Czasem, by ciasto było gładkie i elastyczne, trzeba dodać nieco wody.

Wyrabiane przez kilka minut ciasto zawiń w folię spożywczą lub włóż do foliowego woreczka. Zostaw na 20 minut (może być w lodówce). Po tym czasie na stolnicy rozwałkuj je na cienki placek. Lekko posyp mąką i zostaw na kilka minut. Następnie zwiń ciasto w luźny rulon i ostrym nożem pokrój je na mniej więcej centymetrowe paseczki. Makaron gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty.

Wartości odżywcze makaronu tagliatelle

Domowy makaron tagliatelle jest przygotowany z białej mąki i jajek. Jasna mąka pszenna jest głównie źródłem węglowodanów (77 %), dostarcza nieco błonnika (2,4 procent) oraz niedużych ilości wapnia i żelaza. A jajko?

Średnie jajko kurze dostarcza około 7 g białka, które jest bogate w ważne aminokwasy, a także wiele witamin i składników mineralnych. To źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Zawarte są w nim także niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku jest obecna jest także luteina.

Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, występuje on w postaci emulsji. Ma też korzystny skład. Na 5 g tłuszczu zawartego w jednym jajku nasycone kwasy tłuszczowe („złe”) stanowią tylko 0,1 g. Pozostałe to niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować.

Makaron tagliatelle a kalorie

Kaloryczność dania z makaronem tagliatelle w dużej mierze zależy od dodatków, ale i składników, z jakich zrobiono sam makaron. Dotyczy to zarówno rodzaju mąki, jak i obecności jajek. Domowy makaron, przygotowany z 300 g mąki pszennej typ 450 i 3 jaj średniej wielkości, dostarcza 1250 kcal. Dietetyczny zatem nie jest.

Czy jednak makaron i dbanie o linię zawsze się wykluczają? Okazuje się, że niekoniecznie. Warto tylko pamiętać o kilku kwestach. Trzeba zwracać uwagę na skład produktu i wybierać makarony pełnoziarniste, z semoliny durum lub gryczane, które zawierają w sobie sporo błonnika, witaminy z grupy B oraz A, a także minerały, takie jak cynk, magnez  i żelazo. Ponieważ produkty te zawierają węglowodany złożone, w przeciwieństwie do makaronów na bazie białej mąki pszennej.

Nie mniej ważne jest, by makaron gotować w sposób al dente, dzięki czemu jego indeks glikemiczny pozostaje na odpowiednim poziomie, a on sam będzie optymalnie strawny. Warto również zwracać uwagę na dodatki do makaronu i tak modyfikować przepisy, by dania nie były bombą kaloryczną. Co robić? Na przykład nie używać mąki do przyrządzania sosów, zastępować śmietanę jogurtem naturalnym, a tłuste mięsa chudym. Nie należy także przesadzać z wielkością porcji.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka