Tajski żeń-szeń wzmacnia serce i dodaje witalności. Niezastąpione paliwo dla mózgu

Czarny imbir znany również jako tajski żeń-szeń, to mniej znana odmiana imbiru, która zyskuje na popularności dzięki swoim wyjątkowym właściwościom. Choć jest blisko spokrewniony ze zwykłym imbirem, ten czarny wyróżnia się smakiem, wyglądem i składem. Jego działanie przynosi korzyści zarówno w poprawie zdrowia fizycznego, jak i psychicznego.

Czarny imbir przyspiesza regenerację po chorobach, wspiera serceCzarny imbir przyspiesza regenerację po chorobach, wspiera serce
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tajski żeń-szeń

Czarny imbir to roślina, która rośnie naturalnie w Azji, szczególnie w Tajlandii i Kambodży. Chociaż jego nazwa może sugerować, że ma ciemną barwę, w rzeczywistości jego kłącze ma fioletowy odcień wewnątrz, natomiast na zewnątrz przypomina bardziej klasyczny imbir.

To właśnie kłącze rośliny jest wykorzystywane zarówno w celach kulinarnych, jak i leczniczych. Czarny imbir jest bardziej pikantny i intensywny w smaku niż tradycyjny, co dodaje charakteru wielu potrawom, w których jest stosowany.

Czarny imbir jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze i substancje bioaktywne, które wpływają na jego korzystne działanie na zdrowie. W jego składzie znajdziemy m.in.:

7 powodów dla których warto pić sok z imbiru

  • przeciwutleniacze - czarny imbir to źródło silnych antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki,

  • aminokwasy - wspierają one prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym regenerację mięśni i produkcję energii,

  • olejki eteryczne - mają działanie przeciwzapalne, wspierają walkę organizmu z infekcjami,

  • selen - składnik mineralny, który wspiera układ odpornościowy oraz chroni przed stresem oksydacyjnym.

Wpływ czarnego imbiru na zdrowie

Czarny imbir posiada szereg właściwości prozdrowotnych, które mogą pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, wspomaga organizm w walce z infekcjami oraz przyspiesza regenerację po chorobach. Może być stosowany jako wsparcie w okresach wzmożonych przeziębień i grypy.

Dzięki obecności antyoksydantów, czarny imbir może wspierać zdrowie serca i układu krążenia, zmniejszając ryzyko chorób serca oraz poprawiając krążenie krwi. Korzystnie wpływa też na układ trawienny, wspiera pracę żołądka i jelit. Może pomagać w łagodzeniu dolegliwości takich jak wzdęcia czy niestrawność.

Czarny imbir wpływa na poprawę funkcji mózgu, w tym na pamięć i koncentrację, a także może poprawiać jakość snu, co jest istotne dla ogólnego zdrowia psychicznego. Dzięki obecności substancji przeciwutleniających, czarny imbir może chronić komórki przed uszkodzeniami i spowalniać procesy starzenia.

W Azji tajski żeń-szeń jest ceniony za swoje właściwości wspomagające witalność, zwiększanie siły fizycznej oraz pozytywny wpływ na libido. Ponadto badania wskazują, że czarny imbir może wspierać proces redukcji masy ciała, poprawiając metabolizm i zmniejszając apetyt.

Wykorzystanie w kuchni

Czarny imbir można stosować na wiele sposobów. W kuchni można go używać jako dodatek do potraw, lub składnik napojów. Doskonale komponuje się z herbatami, smoothie oraz różnymi daniami - zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. W Polsce najczęściej można spotkać czarny imbir w postaci sproszkowanej, co ułatwia dodawanie do potraw.

Dostępny jest również w formie suplementów diety, takich jak kapsułki, które mogą być stosowane jako uzupełnienie codziennej diety. Przed rozpoczęciem suplementacji warto jednak skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że dany produkt jest bezpieczny i odpowiedni dla naszego organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Nutrition

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka