Tak unikniesz raka. Dietetyczka onkologiczna wskazuje kluczowe zasady

Aż 40 proc. wszystkich nowotworów powiązanych jest ze stylem życia i dietą. To oznacza, że w dużej mierze to od nas zależy, czy grozi nam rak płuc, jelita grubego czy wątroby. Pracująca na co dzień z pacjentami chorymi na raka dietetyczka ujawnia najlepsze sposoby na to, by zminimalizować ryzyko choroby.

Dietetyczka ma rady, jak ustrzec się przed rakiemDietetyczka ma rady, jak ustrzec się przed rakiem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Nowotwory powiązane ze stylem życia

Aktywna na TikToku dietetyczka pracująca od dziesięciu lat z pacjentami onkologicznymi wiele miejsca poświęca antyrakowemu stylowi życia i diecie, która może zarówno wspomagać leczenie, jak i zapobiegać nowotworom. Obala też najczęstsze mity związane z chorobą i edukuje na temat właściwego odżywiania w czasie remisji nowotworu.

W jednym z niedawno opublikowanych wideo Nichole Andrews przypomina kilka najważniejszych zasad związanych z minimalizowaniem ryzyka zachorowania. Siedzący tryb życia, nadwaga i otyłość, nałogi i niewłaściwa dieta mogą odpowiadać za 40 proc. zachorowań na nowotwory. To m.in. rak jelita grubego, rak endometrium, rak nerki, rak trzustki i pęcherzyka żółciowego, piersi, płuc czy przełyku.

Czy da się uniknąć raka?

Na wstępie dietetyczka onkologiczna mówi, że te zasady są kluczowe w zapobieganiu nowotworowi i co więcej – znalazły potwierdzenie w badaniach.

Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników

Andrews na co dzień pracuje z pacjentami onkologicznymi
Andrews na co dzień pracuje z pacjentami onkologicznymi © TikTok

Postaw na produkty na bazie roślin

Czy trzeba przejść na weganizm, żeby być zdrowym? Zdaniem Andrews dwie najważniejsze zasady to zrezygnowanie z żywności wysokoprzetworzonej na rzecz jak największej ilości warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych w diecie.

- Dwie trzecie twojego talerza powinny stanowić warzywa, owoce, strączki, ziarna, orzechy lub nasiona – mówi.

Badania World Cancer Research Fund (WCRF) wskazują, że antyoksydanty obecne w pokarmach roślinnych, a także błonnik - mogą niwelować ryzyko raka, zwłaszcza jelita grubego.

Nie dla czerwonego, przetworzonego mięsa

Rak jelita grubego, trzustki czy gruczołu krokowego – takie ryzyko wiąże się z codziennym spożywaniem już 100 g czerwonego mięsa. W przypadku raka jelita - to ryzyko jest największe.

Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC) zaliczyła przetworzone produkty mięsne do najgroźniejszych czynników rakotwórczych. Zgodnie z badaniami 50 g wędlin dziennie może zwiększać ryzyko zachorowania na raka trzustki, raka jelita grubego i raka prostaty.

Ruszaj się

Andrews przypomina, że według rekomendacji naukowych powinniśmy na umiarkowaną aktywność fizyczną przeznaczać 150 minut tygodniowo.

Choć największą korelację dostrzega się pomiędzy ruchem i rakiem jelita grubego – aż 40-procentowe niższe ryzyko nowotworu u osób aktywnych. Z kolei brak aktywności może zwiększać ryzyko raka piersi, raka prostaty czy płuc.

Zero alkoholu i papierosów

Kolejne dwie złote zasady wymieniane przez dietetyczkę, to rezygnacja z alkoholu i papierosów. Szkodzić może również bierne palenie.

Jedno z najnowszych badań wskazuje, że aż cztery procent wszystkich zachorowań na raka na świecie ma związek z alkoholem. Zarówno metabolity alkoholu, jak i toksyczny dym papierosowy są bezpośrednio powiązane z wieloma typami nowotworów, m.in. rakiem głowy i szyi, przełyku, wątroby, piersi, jelita grubego, płuc.

Uwaga na suplementy

Ostatnia rada związana jest z nadmierną i nieprzemyślaną suplementacją. Np. suplementy na bazie beta-karotenu powiązane zostały z wyższym ryzykiem raka u płuc u osób z grup ryzyka.

Z kolei suplementacja amigdaliny zwanej też witaminą B17 - może zwiększać ryzyko zatrucia cyjankami. Witamina C w nadmiarze sprzyja kamicy nerkowej, a w przypadku terapii onkologicznej może nawet zmniejszać jej skuteczność.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka