Polscy badacze zbadali pacjentów z rakiem jamy ustnej. Mówią o głównej przyczynie

W ostatnich latach coraz więcej badań potwierdza związek między spożywaniem czerwonego mięsa a rozwojem różnych rodzajów nowotworów. Ostatnie badanie polskich naukowców rzuca nowe światło na ten temat, ukazując dodatkowe aspekty tego ryzyka.

Coraz więcej młodych ma raka jamy ustnej. Przyczyną może być takie mięsoCoraz więcej młodych ma raka jamy ustnej. Przyczyną może być takie mięso
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wpływ mięsa na rozwój raka

Czerwone mięso, szczególnie w postaci wysoko przetworzonych produktów, takich jak wędliny czy kiełbasy, zostało zaklasyfikowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako czynnik rakotwórczy z grupy 1.

Oznacza to, że istnieją przekonujące dowody na to, że spożywanie tego typu mięsa może prowadzić do rozwoju raka. Szczególną uwagę zwrócono na fakt, że nadmierne spożycie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego.

Naukowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach przeprowadzili badanie, które zostało opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" w 2024 roku.

Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania

Celem analizy było zbadanie związku między spożywaniem czerwonego mięsa a rozwojem raka jamy ustnej. Nowotwór ten jest coraz częściej diagnozowany, zwłaszcza wśród młodych dorosłych.

Obróbka termiczna ma znaczenie

W badaniu wzięły udział dwie grupy Polaków. Pierwsza składała się z osób, u których w latach 2022-2023 zdiagnozowano raka jamy ustnej. Średni wiek uczestników wynosił 67 lat.

Druga, kontrolna grupa, składała się z osób zdrowych, a średni wiek wynosił 53 lata. Uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące ich nawyków żywieniowych, co pozwoliło badaczom przeanalizować wpływ różnych rodzajów mięsa na ryzyko rozwoju raka jamy ustnej.

Wyniki badania potwierdziły, że nadmierne spożywanie czerwonego mięsa, szczególnie wysoko przetworzonego, ma związek z wyższym ryzykiem zachorowania na raka jamy ustnej.

Naukowcy zauważyli, że nie tylko ilość konsumowanego mięsa ma znaczenie, ale również sposób jego przygotowania. Spożywanie wędzonego czerwonego mięsa wiązało się z najwyższym ryzykiem rozwoju raka jamy ustnej.

Wędzenie mięsa powoduje powstawanie szkodliwych związków chemicznych, które mogą prowadzić do zmian nowotworowych w komórkach jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Co ciekawe, mięso grillowane nie wykazywało tak silnego związku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Nutrients

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka