Tanie obiady - czym są, przepisy
Tanie obiady mogą smakować wyśmienicie, a przy tym zawierać niezbędne składniki odżywcze czy witaminy. Potrawy te są proste w przygotowaniu i kosztują naprawdę niewiele. Jedną z naszych propozycji na niedrogi posiłek jest sycąca i rozgrzewająca zupa krem z marchewki. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgnąć.
1. Czym są tanie obiady?
Tani obiad nie musi być pozbawiony ważnych dla naszego organizmu wartości odżywczych, witamin oraz składników mineralnych. Niska cena nie musi także wpływać negatywnie na walory smakowe przyrządzonego dania.
Tanie obiady cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno wśród pasjonatów sztuki kulinarnej, jak i całkowitych laików gotowania. Okazuje się, że takie potrawy mogą być nie tylko sycące, ale również smaczne i zdrowe. Odpowiedni dobór składników jest jednak kluczowy, jeśli nie chcemy doznać zawodu.
Poniżej prezentujemy dwa proste przepisy na tani obiad. Pierwsza propozycja to rozgrzewająca zupa krem z marchewki, druga to makaron ze szpinakiem, czosnkiem i serem feta.
2. Przepisy na tanie obiady
2.1. Zupa krem z marchewki
Do przygotowania zupy krem z marchewki potrzebne są następujące składniki:
- marchew (900 gramów)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- cebula (2 sztuki)
- imbir (2 łyżeczki)
- pieprz (pół łyżeczki)
- czosnek (2 ząbki)
- kurkuma (1 łyżeczka)
- cynamon (1 łyżeczka)
- cukier (jedna łyżeczka)
- sól (pół łyżeczki)
- woda (1,5 litra)
- kostka rosołowa
- sok z cytryny (2 łyżeczki)
Obierz wszystkie marchewki, a następnie pokrój je w kostkę. Rozgrzej w dużym garnku oliwę. Wrzuć do niej marchewkę, odczekaj chwilę, aż warzywo się podsmaży.
Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek. Smaż przez kolejne cztery minuty.
Przypraw danie kurkumą, pieprzem, imbirem, cukrem, cynamonem, solą. Po minucie zalej całość wodą.
Gdy woda będzie już gorąca, dodaj do niej kostkę rosołową. Gotuj zupę przez czterdzieści pięć minut. Gdy zupa nieco ostygnie, zmiksuj ją dokładnie za pomocą blendera.
Zupa krem z marchewki jest niezwykle zdrowa, pożywna, ale i niezwykle smaczna. W jej składzie znajdziesz sporą zawartość witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, cynk, żelazo, wapń, magnez, jod czy potas. Pomarańczowe warzywo stanowi także cenne bogactwo luteiny, zeaksantyny, likopenu i beta-karotenu.
2.2. Makaron ze szpinakiem, czosnkiem i fetą
Makaron ze szpinakiem, czosnkiem i serem feta to nasza kolejna propozycja na tani i pożywny obiad. Do przyrządzenia takiego posiłku potrzebne są następujące składniki:
- makaron farfalle (300 gramów)
- ser feta (jedno opakowanie)
- szpinak (jedno opakowanie)
- masło klarowane (trzy łyżki)
- cebula (jedna sztuka)
- czosnek (dwa ząbki)
- sól (pół łyżeczki)
- pieprz (pół łyżeczki).
Ugotuj farfalle w delikatnie osolonej wodzie. W trakcie gotowania makaronu przygotuj sos. Na rozgrzanym maśle podsmaż posiekaną cebulę wraz czosnkiem. Gdy się zeszklą, dodaj umyty i osuszony szpinak.
Po upłynięciu pięciu minut do szpinaku dodaj sól, pieprz oraz rozdrobniony ser feta. Całość wymieszaj, zmniejsz moc palnika. Po dwóch minutach wyłącz całkowicie kuchenkę. Przygotowany wcześniej makaron podawaj z ciepłym sosem.
Szpinak, choć owiany złą sławą, stanowi doskonałe źródło mikroelementów. W jego składzie występuje magnez, żelazo, mangan, jod, sód, potas, fosfor. Dodatkowo znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, a także inne prozdrowotne antyoksydanty.