3 z 8Czym jest chemoprewencja?
Raka można uniknąć przez hamowanie procesów zapalnych w organizmie, neutralizację wolnych rodników czy aktywację apoptozy, czyli śmierci komórek nowotworowych. Jednym z elementów tej chemoprewencji jest właściwe odżywienie organizmu. Eksperci apelują, by sięgać po żywność nieprzetworzoną, bazującą na warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, zdrowych tłuszczach i nasionach roślin strączkowych.
Wśród takich superfood szczególne miejsce zajmuje czosnek, zawierający allicynę i związki siarkowe, w które zasobna jest też cebula, szczypiorek czy por. Jedno z badań chińskich naukowców ujawniło, że w diecie osób, które nie zachorowały na raka jelita grubego, było wiele warzyw z rodziny czosnkowatych.
Badacze oszacowali, że ryzyko zapadalności jest w tej grupie niższe aż o 70 proc. z uwagi na dobroczynne działanie siarczku i disiarczku diallilu, które przyczyniają się do apoptozy komórek nowotworowych.