Tarczyca nie lubi tych warzyw. Omijaj szerokim łukiem
Warzywa stanowią istotny element diety osób z chorobami tarczycy. Ustawienie zbilansowanego jadłospisu, w skład którego wchodzą te produkty, wspomaga właściwy przebieg przemiany materii i przyczynia się do poprawy dobrostanu psychicznego. Mimo to pacjenci cierpiący na dolegliwości tarczycowe powinni zachować ostrożność przy spożywaniu niektórych z nich.
1. Warzywa krzyżowe po obróbce termicznej
Osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy w szczególności powinny ograniczać spożywanie surowych warzyw z rodziny krzyżowych, takich jak kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, kalarepa, jarmuż, rzepa oraz brukiew. Zawarte w jadalnych częściach tych roślin tioglikozydy mogą zaburzać działanie tarczycy i prowokować jej przerost.
Spożywanie roślin tego rodzaju w surowej formie nie jest polecane, zwłaszcza u osób z równocześnie występującym deficytem jodu w organizmie.
Jednakże, nie oznacza to konieczności całkowitej rezygnacji z warzyw kapustnych w diecie osób z niedoczynnością. Ograniczenie powinno dotyczyć przede wszystkim ich surowej postaci. Po procesie gotowania lub fermentacji (np. w przypadku kiszonej kapusty) część szkodliwych substancji ulega dezaktywacji.
2. Pomidory i ich potencjalne pułapki
U osób z nieprawidłowo działającą tarczycą niekorzystne działanie mogą też wykazywać pomidory, należące do psiankowatych. W pomidorach występują alkaloidy – tomatydyna, która (w połączeniu z cukrem) tworzy tomatynę. Nadmierna ilość tomatyny w pożywieniu może pobudzać do pracy układ immunologiczny.
W sytuacji niedoczynności tarczycy, aktywizacja układu immunologicznego może prowadzić do większej autoagresji organizmu.
3. Jakie produkty ograniczać przy niedoczynności tarczycy?
Chociaż warzywa krzyżowe obniżają produkcję hormonów tarczycowych i mogą redukować jej zdolność do absorpcji jodu, ich nadmiar w diecie nie jest zalecany również przy nadczynności tarczycy.
Osobom z nadczynnością tarczycy rekomenduje się umiarkowanie w spożywaniu warzyw, takich jak brukselka, kapusta, jarmuż, rukola, korzeń rzepy, kalafior, brokuły, rzodkiewka czy pak choi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl