2 z 7Mrożone ryby zawierają E319 czyli TBHQ
Lubisz mrożone ryby, przetwory rybne, paluszki rybne lub filety?
Niestety, mamy złą wiadomość. W tych produktach może być wysoka zawartość E319 czyli TBHQ.
Lepiej zastąpić je świeżą rybą, która stanowi źródło cennych kwasów omega-3 i wapnia. Kwasy omega-3 pomagają w redukcji poziomu złego cholesterolu.
Świeże ryby zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu mogą przeciwdziałać miażdżycy. Poleca się je również w profilaktyce antynowotworowej. Fosfor zawarty w rybach korzystnie wpływa na mózg, a witaminy A i E mogą spowalniać procesy starzenia. Zawarta w nich witamina D jest również niezbędna dla prawidłowego funkjonowania i może przeciwdziałać depresji.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Dieta rybna