Te orzechy sprzyjają rakowi. Ryzyko rośnie dwukrotnie
Rak jamy ustnej atakuje przeważnie palaczy, ale zachorowaniu sprzyjają też inne czynniki. Okazuje się, że ryzyko mogą zwiększać nawet orzechy. Na jakie trzeba szczególnie uważać?
1. Rak jamy ustnej nie tylko od papierosów
Rak jamy ustnej jest rozpoznawany u ponad tysiąca osób w Polsce, przy czym mężczyźni chorują nawet trzykrotnie częściej niż kobiety.
Za większość zachorowań odpowiada palenie papierosów, ale wśród czynników ryzyka wymienia się też m.in. picie alkoholu, niewłaściwą higienę jamy ustnej czy zakażenie HPV.
Jak się jednak okazuje, na takie ryzyko mogą mieć wpływ nawet produkty roślinne.
2. Orzechy zwiększają ryzyko raka
Chodzi o orzechy areki. Powstaje z nich betel, jedna z najpopularniejszych używek na świecie (obok kofeiny, nikotyny i alkoholu), szczególnie lubiana w krajach Dalekiego Wschodu.
Okazuje się, że ta używka jest bardzo groźna dla zdrowia. Według nowych badań opublikowanych na łamach "Tobacco Control", osoby, które regularnie żują betel przez 10-15 lat, mogą być dwukrotnie bardziej narażone na rozwój nowotworu jamy ustnej.
Tak długie i regularne żucie betelu może prowadzić do włóknienia podśluzówkowego jamy ustnej. To przewlekła choroba, która przyczynia się do rozwoju raka płaskonabłonkowego.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl