Trwa ładowanie...

Te orzechy sprzyjają rakowi. Ryzyko rośnie dwukrotnie

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 11.02.2023 13:43
Orzechy, z których powstaje betel zwiększają ryzyko raka
Orzechy, z których powstaje betel zwiększają ryzyko raka (Getty Images)

Rak jamy ustnej atakuje przeważnie palaczy, ale zachorowaniu sprzyjają też inne czynniki. Okazuje się, że ryzyko mogą zwiększać nawet orzechy. Na jakie trzeba szczególnie uważać?

spis treści

1. Rak jamy ustnej nie tylko od papierosów

Rak jamy ustnej jest rozpoznawany u ponad tysiąca osób w Polsce, przy czym mężczyźni chorują nawet trzykrotnie częściej niż kobiety.

Orzechy areki są groźne dla zdrowia
Orzechy areki są groźne dla zdrowia (Getty Images)
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Za większość zachorowań odpowiada palenie papierosów, ale wśród czynników ryzyka wymienia się też m.in. picie alkoholu, niewłaściwą higienę jamy ustnej czy zakażenie HPV.

Jak się jednak okazuje, na takie ryzyko mogą mieć wpływ nawet produkty roślinne.

2. Orzechy zwiększają ryzyko raka

Chodzi o orzechy areki. Powstaje z nich betel, jedna z najpopularniejszych używek na świecie (obok kofeiny, nikotyny i alkoholu), szczególnie lubiana w krajach Dalekiego Wschodu.

Okazuje się, że ta używka jest bardzo groźna dla zdrowia. Według nowych badań opublikowanych na łamach "Tobacco Control", osoby, które regularnie żują betel przez 10-15 lat, mogą być dwukrotnie bardziej narażone na rozwój nowotworu jamy ustnej.

Tak długie i regularne żucie betelu może prowadzić do włóknienia podśluzówkowego jamy ustnej. To przewlekła choroba, która przyczynia się do rozwoju raka płaskonabłonkowego.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze