Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy
Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Zawierają antyoksydanty: witaminę E oraz flawonoidy.
Jednak ich głównymi składnikami są fruktoza, glukoza i sacharoza. Różny mają także indeks glikemiczny. Nie wszystkie polecane są zatem chorym na cukrzycę.
Najniższy indeks glikemiczny zawierają truskawki, poziomki, arbuzy i grejpfruty. Do drugiej grupy, o średnim indeksie glikemicznym, należą jabłka, gruszki, wiśnie, czarne, białe i czerwone porzeczki. Najwyższy zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich powinni wystrzegać się diabetycy.
Przeczytaj także:
Opłakane skutki wypalania ponad 10 papierosów dziennie. O tych chorobach mało się mówi
Daktyle
Smaczne, pożywne daktyle mają wiele właściwości zdrowotnych. Chronią przed miażdżyca, redukując poziom cholesterolu. Dzięki zawartości potasu zapobiegają nadciśnieniu. Wykazują też właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Bogate są w takie minerały, jak wapń, żelazo, sód czy cynk. Diabetycy muszą jednak pamiętać, że te suszone i surowe zawierają wiele cukrów prostych. Są niewskazane dla cukrzyków ze względu na bardzo wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 103.
Przeczytaj także: Tani sposób na oczyszczenie nerek z toksyn
Banany
Banany to bogate źródło potasu (w 100 gramach mają aż 385 gramów), który obniża ciśnienie. Redukują też cholesterol. Zawierają magnez, cynk i wapń oraz witaminy: K, A i E.
Polecane są przy wrzodach żołądka, a dzieciom na zahamowanie biegunki.
Mimo licznych zdrowotnych właściwości banany należą do grupy owoców, których cukrzycy powinni się wystrzegać. Ich indeks glikemiczny zależy od stopnia dojrzałości. Zielone mają najniższy. Indeks glikemiczny żółtych bananów wynosi 72 IG. Wysoki indeks mają także banany smażone czy pieczone. Produkty te bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Ananas
Ananas to źródło magnezu, wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Mangan, żelazo i miedź w nim zawarty poprawiają kondycję kości, dzięki czemu zapobiegają osteoporozie. Ananas wykazuje także działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Poleca się go osobom chorym na stawy. To zasługa bromelainy. Substancja ta reguluje też trawienie, zapobiegając wzdęciom.
Ten słodki owoc to również żródło witamin z grupy B oraz witamin A i E. Choć smaczny, nie służy jednak diabetykom, ze względu na dużą zawartość cukrów prostych i dość wysoki indeks glikemiczny (59). Ananas może podnieść glukozy we krwi.
Przeczytaj także: Zdrowsza od zielonej herbaty. Niszczy komórki rakowe
Rodzynki
Suszone winogrona wzmacniają układ nerwowy i krążenia. Zawierają wapń, żelazo, fosfor oraz potas. Polecane są przy zaparciach oraz nadciśnieniu. Uważać powinni na nie jednak pacjenci z cukrzycą. Zawierają dużo cukru - 8 razy więcej niż świeże winogrona. Powodują zatem szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Cukrzycy powinni z nich zrezygnować.
Przeczytaj także: Za litr soku trzeba zapłacić nawet 100 zł. Skuteczny tak jak leki
Śliwki
Śliwki są bogate w witaminy C, P, A oraz z grupy B. Zawierają także minerały: potas, żelazo, magnez, wapń Świetnie regulują pracę układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Działają jak miotła, usuwając z organizmu szkodliwe substancje. Zbijają też cholesterol.
Polifenole ze śliwek mają działanie antyoksydacyjne (najwięcej zawierają węgierki). Wykazują też właściwości przeciwmiażdżycowe.
Niestety, nie polecane są diabetykom. Są bardzo kaloryczne, w 100 gramach mają 120 kcal, a w dodatku sporo cukru. Suszone śliwki są trzykrotnie bardziej kaloryczne niż świeże. Zawierają 360 kcal w 100 g.
Przeczytaj także: Najzdrowsza część kalarepy. Zwykle ląduje w koszu