Te produkty miażdżą komórki rakowe. Znacząco oddalają widmo nowotworu

Dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce antynowotworowej. Badania opublikowane na łamach "JAMA Oncology" wykazały, że regularne spożywanie błonnika i probiotyków może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc.

Dieta antyrakowa. Badania wykazały, że te produkty miażdżą komórki rakoweDieta antyrakowa. Badania wykazały, że te produkty miażdżą komórki rakowe
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Warzywami w raka

Lekarze od dawna alarmują, że niezdrowa dieta bogata w przetworzoną żywność, nasycone kwasy tłuszczowe i czerwone mięso, zwiększa ryzyko raka. Jako kluczowe czynniki kancerogenne wymieniane są też używki - przede wszystkim tytoń i alkohol. Z drugiej strony są też produkty, które mogą przeciwdziałać procesowi kancerogenezy.

Zalecenia są jasne - podstawą jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców, które zmniejszają stres oksydacyjny. Od dawna mówi się m.in. o niezwykłych walorach warzyw kapustnych. Wykazano, że zawierają wiele związków biologicznie czynnych, które mogą doprowadzić do przywrócenia apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek rakowych.

Jak zmniejszyć ryzyko raka płuc?

Badania opublikowane na łamach "JAMA Oncology" wskazują na składniki diety, które mogą być wykorzystywane w ramach profilaktyki raka płuc. Chodzi o produkty zawierające prebiotyki i probiotyki - składniki, które wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowych kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Lekarze coraz mocniej podkreślają, że mikroflora jelitowa w dużej mierze odpowiada za naszą odporność - to kolejne potwierdzenie tej tezy.

5 naturalnych probiotyków

Regularne spożywanie jogurtów i warzyw może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka płuc
Regularne spożywanie jogurtów i warzyw może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka płuc © Adobe Stock

Naukowcy z Vanderbilt University Medical Center przeanalizowali nawyki żywieniowe ponad 1,44 miliona osób. Zostały one zgromadzone podczas wcześniejszych badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, Europie i Azji, ze szczególnym uwzględnieniem ilości spożywanego błonnika i jogurtów. Badacze podkreślają, że w badaniach uwzględniono inne czynniki ryzyka nowotworów, jak palenie tytoniu, otyłość i wiek.

Wyniki wskazują na wyraźną zależność między obecnością tych produktów w diecie a ryzykiem raka. Autorzy analizy wykazali, że osoby spożywające duże ilości błonnika miały nawet o 15 proc. niższe ryzyko raka płuc. Podobna zależność dotyczyła spożycia jogurtów - ich regularne jedzenie zmniejsza o 19 proc. ryzyko nowotworu.

W grupie deklarującej stałe spożywanie jogurtów i produktów bogatych w błonnik - stwierdzono również o 33 proc. mniejsze prawdopodobieństwo przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) - choroby, która wyraźnie zwiększa ryzyko raka płuca.

- Mikrobiom jelitowy odgrywa ważną rolę w ograniczeniu stanu zapalnego, jednego z głównych promotorów raka płuc - wyjaśniał główny autor badania dr Jae Jeong Yang.

Produkty bogate w błonniki i probiotyki

Bogate w probiotyki są jogurty, kefiry, produkty fermentowane, takie jak kapusta kiszona, kimchi, maślanka.

Z kolei najlepszym źródłem błonnika prebiotycznego są:

  • fasola,
  • groch,
  • owies,
  • banany,
  • jagody,
  • maliny,
  • brokuły,
  • szparagi,
  • czosnek,
  • pory.
  • cebula.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka