2 z 7Węglowodany rafinowane
Węglowodany rafinowane to nic innego jak żywność przetworzona o dużej zawartości cukrów prostych, czyli: białe pieczywo czy płatki śniadaniowe. Właśnie one mogą prowadzić do wystąpienia stanów zapalnych w organizmie.
Dzieje się tak, ponieważ biała mąka, z której tworzone są te produkty, prowadzi do nagłych skoków cukru we krwi i równie szybkich spadków. To z kolei wywołuje odpowiedź zapalną.
Z badań opublikowanych w 2008 roku w "American Journal of Clinical Nutrition” wynika, że wysoki indeks glikemiczny węglowodanów aktywuje markery procesu zapalnego. Późniejsze wyniki, zamieszczone w tym samym magazynie dwa lata później, wskazują na negatywny wpływ spożywanych węglowodanów rafinowanych na osoby starsze. Wysoki indeks glikemiczny produktów zwiększa prawie trzykrotnie ryzyko zgonu z powodu chorób zapalnych.
Alternatywą dla węglowodanów rafinowanych są produkty nieprzetworzone, bogate w błonnik: płatki owsiane, jęczmień, brązowy ryż i inne produkty pełnoziarniste.
Zobacz także: Włącz do diety, żeby podkręcić pracę jelit, wątroby i żołądka