5 z 7Tłuszcze trans
Nienasycone kwasy tłuszczowe, potocznie zwane tłuszczami trans, to kolejny składnik powodujący stany zapalne w organizmie. Podnoszą one poziom złego cholesterolu przy jednoczesnym obniżeniu poziomu tego dobrego. Duża ilość szkodliwych tłuszczów prowadzi do wielu niepożądanych efektów.
Potwierdzają to badania opublikowane w 2004 roku w "American Journal of Clinical Nutrition”. Tłuszcze trans wpływają na powstawanie markerów stanu zapalnego. Z prac naukowców wynika również, że zbyt częste spożywanie utwardzonych olejów roślinnych może przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych.
Alternatywa? Sięgajmy po oliwę i olej kokosowy. Warto również czytać etykiety produktów żywnościowych i omijać te z "częściowo utwardzonym tłuszczem” w składzie.
Redakcja poleca: O jakich problemach ze zdrowiem mogą świadczyć siwe włosy?