Te produkty rujnują jelita. Niestety Polacy je uwielbiają
Dolegliwości ze strony układu pokarmowego dotykają coraz więcej Polaków, chociaż często jest to temat wstydliwy i unikany. Nieprzyjemne wzdęcia, bóle brzucha, gazy... To tylko część problemów, które mogą pojawić się po posiłku. Istnieje wiele produktów żywnościowych, które powodują dyskomfort trawienny, a niektóre z nich mogą cię zaskoczyć.
1. Białe pieczywo, tłuszcz i cukier podrażniają jelita
Dla wielu Polaków dolegliwości gastryczne to temat bardzo krępujący. Mogą one wpływać na naszą pewność siebie oraz chęć przebywania z innymi ludźmi. Dyskomfort, obfite gazy i skurcze brzucha uniemożliwiają spokojne cieszenie się życiem. Można to jednak naprawić, unikając pewnych produktów żywieniowych.
Okazuje się, że białe pieczywo, słodkie ciastka oraz chipsy to główni winowajcy występowania uciążliwych wzdęć i przykrych gazów. Są to pokarmy pozbawione błonnika, za to pełne węglowodanów, soli i często także tłuszczów. Chipsy są dodatkowo obciążające, ponieważ smażenie wytwarza niekorzystne, a nawet rakotwórcze związki.
Nie lepiej wypada w tym niechlubnym zestawieniu także tłuste mięso i potrawy smażone w głębokim tłuszczu. Oprócz wzdęć mogą one powodować zgagę, dolegliwość szczególnie kłopotliwą dla osób cierpiących na chorobę refluksową żołądka.
Największym siewcą spustoszenia jest jednak cukier znajdujący się w słodyczach, ciastkach, napojach i wielu innych produktach. Wiele z nich jest tym składnikiem po prostu przeładowana, a ma on właściwości zakwaszające i prozapalne. To powoduje, że pojawić może się zgaga, niestrawność, a jelita pracują bardzo niespokojnie, mogąc prowadzić do biegunki. Cukry proste zaburzają także równowagę mikrobioty poprzez podnoszenie wkładu bakterii szkodliwych.
2. Niespodziewane produkty, które powodują przykre dolegliwości
Zaskakujące jest, że produktem, który sprzyja wzdęciom i niespokojnym jelitom jest guma do żucia. I chodzi tu nawet o gumę do żucia bez cukru, która zawiera w składzie alkohole polihydroksylowe, czyli takie, które w swej budowie mają wiele grup -OH. Przypominają pod tym względem cukry proste, choć nimi nie są. Nasz układ trawienny oraz bakterie jelitowe to "zauważają", ponieważ nie są w stanie ich strawić. Niestety, właśnie przez to gumy bez cukru mogą prowadzić do nadmiernego wytwarzania gazów oraz biegunek.
W grupie produktów, które powodują wzdęcia, są też nieprzetworzone warzywa. Kapusta biała, brukselka oraz brokuły zawierają trisacharyd (składa się z trzech cukrów prostych), który jest dla naszego organizmu problematyczny do strawienia, powodując nadmierne gazy.
Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl