Produkty, które wychładzają organizm. Lista zaskakuje (WIDEO)
Te produkty wychładzają organizm, według medycyny chińskiej istnieje pewna grupa produktów spożywczych, które wychładzają, a nawet wyziębiają organizm. To jedzenie natury Liang i Han. Czego wystrzegać się zimą?
Nabiału, produkty wychładzające to: ser topiony, ser żółty, twaróg, jogurty, śmietana i maślanka. Produktów zbożowych. Ograniczmy makę pszenną, kaszę manną, chleb pszenny, drożdżówki i ciastka oraz makaron i biały ryż.
Medycyna chińska mówi również o odstawieniu rosołu, zupy pomidorowej czy kapuśniaka. Organizm wychładzają także wszystkie surowe owoce, czarna i zielona herbata oraz napary z rumianku i mięty.
Na liście produktów, które oziębiają są też napoje gazowane, piwo i zwykła woda mineralna oraz słodycze i mięso - drób, wieprzowina czy wędliny. Wychłodzenie i wyziębienie organizmu negatywnie wpływa na stan zdrowie i samopoczucie.
Sprawia, że przemiana materii jest wolniejsza, a my czujemy się ociężali. Nawet filiżanka herbaty może źle działać na organizm, mimo że pijemy ją gorącą.
Organizm wcale się wtedy nie ogrzewa, dlatego nie należy spożywać tego typu napojów w zimie albo podczas wyprawy w góry. Dopiero jedzenie zdrowych produktów, bez działania wychładzającego polepsza samopoczucie, oczyszcza jelita i daje dużo energii.