Trwa ładowanie...

Produkty, które wychładzają organizm. Lista zaskakuje (WIDEO)

Zobacz film: "Te produkty wychładzają organizm"

Te produkty wychładzają organizm, według medycyny chińskiej istnieje pewna grupa produktów spożywczych, które wychładzają, a nawet wyziębiają organizm. To jedzenie natury Liang i Han. Czego wystrzegać się zimą?

Nabiału, produkty wychładzające to: ser topiony, ser żółty, twaróg, jogurty, śmietana i maślanka. Produktów zbożowych. Ograniczmy makę pszenną, kaszę manną, chleb pszenny, drożdżówki i ciastka oraz makaron i biały ryż.

Medycyna chińska mówi również o odstawieniu rosołu, zupy pomidorowej czy kapuśniaka. Organizm wychładzają także wszystkie surowe owoce, czarna i zielona herbata oraz napary z rumianku i mięty.

Na liście produktów, które oziębiają są też napoje gazowane, piwo i zwykła woda mineralna oraz słodycze i mięso - drób, wieprzowina czy wędliny. Wychłodzenie i wyziębienie organizmu negatywnie wpływa na stan zdrowie i samopoczucie.

Sprawia, że przemiana materii jest wolniejsza, a my czujemy się ociężali. Nawet filiżanka herbaty może źle działać na organizm, mimo że pijemy ją gorącą.

Organizm wcale się wtedy nie ogrzewa, dlatego nie należy spożywać tego typu napojów w zimie albo podczas wyprawy w góry. Dopiero jedzenie zdrowych produktów, bez działania wychładzającego polepsza samopoczucie, oczyszcza jelita i daje dużo energii.

Warto wiedzieć o:

Superprodukty, które cię rozgrzeją
Superprodukty, które cię rozgrzeją [9 zdjęć]

Kiedy temperatura spada, a za oknem szaro i buro, niektórym ciężko oprzeć się pokusie przyrządzenia tłustego...

zobacz galerię

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.