Te śniadania podniosą poziom cukru we krwi. Sprawdź, których posiłków unikać
Poranny posiłek powinien zapewnić nam zastrzyk energii. Musi być zatem bogaty między innymi w węglowodany. Czy jednak wobec tego powinniśmy bez wyrzutów sumienia fundować sobie rano zastrzyk cukrów prostych, często w postaci przetworzonej żywności?
Okazuje się, że niedbalstwo żywieniowe może skutkować nawet cukrzycą typu drugiego. Jej objawami są między innymi: częste oddawanie moczu (szczególnie nocą), zmęczenie, ciągłe odczuwanie pragnienia czy powolne gojenie się ran.
Obejrzyj galerię i przekonaj się, które powszechnie spożywane śniadania nadmiernie podnoszą poziom cukru we krwi.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Dieta tropikalna
Drożdżówki i bułki pszenne
Powszechnie lubiane bułki drożdżowe z nadzieniem i lukrem oraz białe pieczywo do kanapek mogą wydawać się smacznym źródłem energii. Nic bardziej mylnego – pszenica jest jednym z najbardziej zmodyfikowanych genetycznie zbóż oraz silnym alergenem.
Cukier dodany do drożdżówek i białych bułek szybko podnosi poziom glukozy we krwi, a następnie powoduje jego spadek, brak energii i wahania stężenia insuliny.
Lepiej zatem sięgnąć po pieczywo pełnoziarniste, powoli uwalniające cukier do krwiobiegu. Inaczej będziesz czuć się ospały i zmęczony do końca dnia.
Płatki z mlekiem
Popularne płatki z supermarketu zaliczają się do przetworzonej żywności zawierającej duże ilości cukrów prostych i substancji słodzących. Producenci nie szczędzą w nich również konserwantów i sztucznych barwników.
Takie pozornie nieszkodliwe produkty powodują znaczny skok poziomu glukozy. Warto wybierać płatki o najprostszym składzie, a najlepiej po prostu zjeść domową owsiankę.
Sprawdzą się także płatki jaglane, ryżowe czy gryczane z naturalnymi dodatkami w postaci orzechów, owoców czy kakao. Wybór jest duży - wszystko zależy od naszej kreatywności.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Przewlekłe zmęczenie, problemy z koncentracją i wagą. Choruje co piąty Polak
Jogurty owocowe
Często sądzimy, że jedząc jogurt truskawkowy na śniadanie odżywiamy się bez zarzutu. Gotowy jogurt smakowy ze sklepu nie ma jednak praktycznie żadnych wartości odżywczych, jakich mogą dostarczyć prawdziwe owoce.
Zawiera za to mnóstwo cukru, sztuczne słodziki i substancje konserwujące. O wiele zdrowsze rozwiązanie stanowi jogurt naturalny ze świeżymi lub suszonymi owocami i miodem.
Gotowe dania
Sałatki w plastikowych pojemnikach, kanapki z podejrzanymi sosami i wędliną niewiadomego pochodzenia – oto kolejni winowajcy podwyższonego poziomu cukru.
Zawierają ponadto mnóstwo soli, niezdrowych tłuszczów i chemicznych dodatków poprawiających smak i trwałość.
Dobrze jest wygospodarować pięć minut o poranku na zrobienie domowej kanapki – z pełnoziarnistego pieczywa, z twarogiem i warzywami. W smaku będzie lepsza niż sklepowe przekąski, a w dodatku nie zawiera niepotrzebnych, szkodliwych składników.
Soki owocowe i kawy smakowe
Soki nie mogą być dosładzane, dlatego napój ze sklepowej półki nigdy nie zastąpi świeżo wyciśniętego soku z owoców.
Co prawda one również zawierają cukry proste, jednak nie dostarczą nam w pakiecie całej tablicy Mendelejewa ani kilku nadprogramowych łyżeczek cukru bądź słodzika.
Równie szkodliwe są syropy smakowe dolewane do kaw i herbat. Poszukując energetycznego kopniaka, zdecydowanie lepiej wybrać naturalne soki owocowe oraz kawę i herbatę osłodzone łyżeczką miodu. Mimo pewnej ilości cukru, zapewnią nam zastrzyk witamin i o wiele lepsze samopoczucie.
Jak mądrze wybierać?
Oczywiście nie jesteśmy w stanie zupełnie wyeliminować z diety cukru, soli ani wszystkich niezdrowych dodatków. W ferworze codziennych zajęć nie zawsze mamy czas na samodzielne przyrządzanie dań od podstaw.
Jeżeli jednak decydujemy się na zakup gotowego produktu, warto pamiętać o czytaniu etykiet i wybieraniu prostego składu, bogactwa witamin, węglowodanów złożonych, dobrej jakości białka i tłuszczów. Pomoże to w przyszłości uniknąć problemów zdrowotnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Opuchnięte kostki mogą być objawem choroby