- mgr Marianna Hall
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Teff – jedno z najzdrowszych zbóż na świecie
Teff, czyli miłka abisyńska, to jedna z najstarszych roślin na świecie. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki, gdzie wciąż jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe – wielkości ziarenek maku – przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu nie traci cennych składników. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po teff.
Superfood z Afryki
Ze względu na bogaty skład miłka abisyńska bywa określana rośliną idealną. To jeden z najnowszych hitów wśród miłośników zdrowego odżywiania. Można przypuszczać, że teff wkrótce częściej będzie gościł na naszych talerzach i dołączy do grona popularnych i łatwo dostępnych kasz. Czy powinniśmy ulec trendom? Zdecydowanie tak – teff jest bogatym źródłem białka, antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. To prawdziwa bomba prozdrowotnych składników.
Zboże bez glutenu
Teff, podobnie jak komosa ryżowa czy kasza jaglana, należy do grupy pseudozbóż. Oznacza to, że nie zawiera glutenu i może być częścią diety osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję tego białka. Osoby, przestrzegające diety bezglutenowej muszą wykluczyć ze swojego żywienia pszenicę, żyto i jęczmień. Po ich spożyciu może dochodzić do uczucia dyskomfortu oraz zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego. Teff stanowi doskonałą alternatywę dla produktów zawierających gluten.**
Bogactwo błonnika
Ziarna teffu zawierają bardzo dużo błonnika. Substancja ta jest niezwykle ważna dla zdrowia układu pokarmowego, ale nie tylko. Błonnik pomaga też w kontrolowaniu stężenia glukozy we krwi – spowalnia proces wchłaniania cukrów, dzięki czemu nie dochodzi do znaczących wahań glikemii.
Miłka abisyńska powinna znaleźć się w diecie osób próbujących schudnąć.Po spożyciu porcji teffu, który jest bogaty w błonnik, czujemy się nasyceni i zmniejsza się ochota na spożycie produktów słodkich. Dodatkowo, błonnik pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Chcesz dowiedzieć się ile kalorii i wartości odżywczych zawiera teff? Sprawdź tabelę produktu TUTAJ.
Dla zdrowia kości
Ziarna teffu są doskonałym źródłem wapnia, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowia kości i zębów. Osobom, które nie spożywają nabiału, często trudno jest znaleźć produkty bogate w ten składnik. Miłka abisyńska dostarcza nie tylko wapnia, ale również innych związków mineralnych i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na kości. To produkt wart polecenia zwłaszcza seniorom, którzy są narażeni na osteoporozę.
Jak jeść teff?
Miłka abisyńska ma wiele leczniczych właściwości, a przy tym świetnie smakuje. Ziarenka mają lekko orzechowy smak, a w konsystencji przypominają suchy mak. Wytwarza się z nich mąkę, którą można stosować jako zamiennik mąk zawierających gluten. Ziarna sprawdzą się jako alternatywa dla ryżu czy kaszy, można z nich zrobić również „owsiankę” na śniadanie.
Teff można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Za 400 gramów ziaren trzeba zapłacić około 15–20 złotych, a kilogram mąki kosztuje około 30–40 złotych.