Trwa ładowanie...

Teflon (PTFE) - właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie, zalety

Teflon to tworzywo, które znajduje szerokie zastosowanie w produkcji patelni, garnków czy form do pieczenia. Od jakiegoś czasu w internecie można natrafić na informacje, że porysowana patelnia teflonowa jest rakotwórcza i ma negatywny wpływ na zdrowie. Co warto wiedzieć o teflonie i czy rzeczywiście teflon jest niebezpieczny?

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

spis treści

1. Co to jest teflon?

Teflon to nazwa handlowa politetrafluoroetylenu (PTFE). Związek został odkryty w 1938 roku przez Roya Plunketta w czasie badań nad chłodziwem. Sprzedaż teflonu trwa od 1946 roku, od lat 60. XX wieku materiał jest wykorzystywany do powlekania patelni, garnków i innych przyborów kuchennych.

2. Właściwości teflonu

  • odporność na uszkodzenia pod wpływem temperatury,
  • odporność na wchłanianie wody,
  • brak reakcji z innymi materiałami,
  • wytrzymałość na zginanie,
  • brak smaku i zapachu,
  • właściwości ślizgowe i ścieralne,
  • wytrzymałość na promienie UV,
  • odporność na rozwój grzybów,
  • bardzo wysoka temperatura topnienia.

3. Zastosowanie teflonu

Teflon to tworzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Najbardziej znane są patelnie teflonowe, garnki, łyżki, łopatki i formy do zapiekania. Powłoka teflonowa zapobiega przywieraniu żywności i jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości.

Materiał jest też używany przy produkcji opakowań, tosterów, opiekaczy czy gofrownic. Jest niezastąpiony w zwiększaniu wytrzymałości ubrań, które mają mieć styczność z wodą, błotem, kurzem czy szorstką powierzchnią.

Teflon często jest też składnikiem obić foteli i kanap, dzięki czemu meble stają się odporne na plamy i brud. Tworzywo znajduje się też w farbach, obrusach plamoodpornych, soczewkach okularów, wycieraczkach samochodowych, w niciach dentystycznych czy protezach chirurgicznych.

4. Zalety powłok teflonowych

Teflon, a właściwie PTFE, zapobiega przywieraniu żywności w czasie gotowania i ułatwia czyszczenie. Naczynia z powłoką umożliwiają używanie znacznie mniejszej ilości tłuszczu, a nawet zrezygnowanie z niego.

Jest to bardzo ważne dla osób, które dbają o sylwetkę lub muszą stosować dietę lekkostrawną. Naczynia teflonowe można myć w zmywarce, a także podgrzewać nawet do 250 stopni Celsjusza.

5. Wpływ teflonu na zdrowie

Teflon po wielu badaniach został uznany za materiał bezpieczny dla zdrowia. Nawet po podaniu doustnym nie wykazuje toksycznego działania, nie jest metabolizowany przez organizm, nie zwiększa ryzyka rozwoju nowotworu ani nie zaburza płodności.

Wykazano również, że teflon nie powoduje alergii, nie pobudza układu immunologicznego i nie przekracza bariery krew-mózg (nawet po wstrzyknięciu do krwioobiegu). Teflon jest wydalany wraz z kałem w całkowicie niezmienionej postaci.

Zobacz także:

6. Czy porysowana patelnia teflonowa jest szkodliwa?

Powłoka teflonowa ma dużą wytrzymałość, ale po pewnym czasie może odpryskiwać lub się rysować, szczególnie gdy sięgamy po nieodpowiednie przybory kuchenne. Odpryski teflonu w posiłkach nie są szkodliwe.

Zagrożenie może być związane jedynie z przegrzewaniem uszkodzonych powłok, co może przyczyniać się do wydzielania kwasu perfluorooktanowego. Związek PFOA został uznany za potencjalnie rakotwórczy, ale znacznie większa ilość związku trafia do naszego organizmu za sprawą kontaktu z dywanami, tekstyliami czy niektórymi ubraniami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.