Tiramisu – wartości odżywcze, kalorie i przepisy
Tiramisu to włoski deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą oraz kremu z sera mascarpone, żółtek jaj i cukru. Całość posypuje się płatkami gorzkiej czekolady. To pyszna, ale i kaloryczna propozycja, która sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Jak zrobić tiramisu? Czy jest zdrowe? Jak je odchudzić?
1. Co to jest tiramisu?
Tiramisu to bardzo popularny włoski deser, który doczekał się wielu odsłon. W wersji klasycznej składa się z nasączonych kawą biszkoptów i masy przygotowanej z mascarpone, jajek, cukru i kakao. W Polsce szczególnie popularna jest odmiana z biszkoptami nasączonymi dodatkowo likierem amaretto (we Włoszech wino marsala).
Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Można zjeść tiramisu z mascarpone i śmietaną bez jajek, fit tiramisu czy tiraminu wegańskie.
Deser jest tradycyjnie okrągły lub przyjmuje kształt prostokątny. Nakłada się go z formy na talerzyki krojąc porcje w kształcie kostki lub prostokąta. Tiramisu można zrobić także w pucharkach, słoiczkach, a nawet w szklance. Znane są także przepisy na tiramisu na biszkopcie.
Nazwa tiramisu pochodzi z języka włoskiego i dosłownie oznacza: „rozwesel mnie” lub „podnieś mnie”. Nie ma pewności, w jakich okolicznościach powstał deser.
Niektóre źródła twierdzą, że po raz pierwszy przygotował go cukiernik Roberto Linguanotto w restauracji "Le Beccherie" w Treviso w drugiej połowie XX wieku. Inne są zdania, że narodził się w Sienie w XVII wieku. Do miana stolicy tiramisu pretenduje: Treviso, Friuli, Siena, Wenecja i Florencja.
2. Tiramisu – przepis
Jak zrobić tiramisu? Wiele zależy od przyjętej receptury. Do przygotowania tradycyjnego tiramisu potrzebne są: biszkopty, mascarpone, żółtka jaj, cukier, kawa i kakao. Inne wersje przewidują albo pominięcie niektórych składników (tiramisu bez jaj), albo użycie zupełnie innych (tiramisu wegańskie).
2.1. Tradycyjne tiramisu
Aby przygotować klasyczne tiramisu, potrzebne są takie składniki jak:
- 500 g serka mascarpone,
- 250 ml zaparzonej kawy,
- 3 jajka,
- 50 g cukru pudru,
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki kakao,
- opcjonalnie likier amaretto (tiramisu bez alkoholu jest równie smaczne).
Jak zrobić tiramisu? Biszkopty nasącza się przestudzonym wywarem świeżo zaparzonej kawy (można dodać likier amaretto) i układa się je na prostokątnej formie, na przykład w żaroodpornym lub szklanym naczyniu lub w pucharkach (powstanie deser tiramisu w pucharkach).
Żółtka jaj uciera się z cukrem i dodaje - partiami - mascarpone. W oddzielnej misce ubija się białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Łączy się je z kremem z żółtek i mascarpone, delikatnie mieszając łyżką.
Masę układa się warstwami na biszkoptach: połowę kremu nakłada się na biszkopty i przykrywa kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Górę deseru posypuje się kakao. Deser trzeba wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Tiramisu podaje się bardzo silnie schłodzone.
Można również zrobić fit tiramisu, zastępując cukier ksylitolem, dodając do mascarpone jogurt grecki, skyr, a nawet twaróg półtłusty.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2.2. Tiramisu bez jajek
Można także przygotować deser bez jajek. To tiramisu z mascarpone i śmietaną. Wówczas do 250g serka mascarpone dodaje się cukier i ubitą śmietanę kremówkę (250 ml śmietany kremówki 30-36%). Masę nakłada się jak w przypadku tiramisu klasycznego, czyli warstwowo na biszkoptach nasączonych kawą.
2.3. Tiramisu wegańskie
Tiramisu można też przygotować również w wersji wegańskiej. Zamiast biszkoptów przygotowuje się ciasto z mąki, mleka roślinnego, oleju kokosowego, mielonego lnu, sody i stewii lub ksylitolu.
Krem do tiramisu przygotowuje się z kremu z nerkowców i serka wegańskiego, soku z cytryny i słodzika. Upieczone ciasto kroi się na pół, nasącza kawą oraz przekłada kremem. Górę posypuje się kakao.
3. Kalorie i wartości odżywcze tiramisu
Tiramisu jest pyszne i wyjątkowe, jednocześnie wysokokaloryczne i niekoniecznie zdrowe. Deser, za sprawą swoich składników: jaj, cukru, tłustego mascarpone czy śmietany kremówki, a także biszkoptów, cechuje się dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz cukru. Nie dostarcza przy tym zbyt wielu witamin i składników mineralnych, choć posiada witaminę A i C, wapń i żelazo.
Porcja 100 g klasycznego tiramisu dostarcza około 380 kcal oraz:
- 5,5 g białka,
- ponad 28 g tłuszczu,
- 25,5 g węglowodanów,
- 161 mg cholesterolu.
To dlatego nie jest to deser, który można jeść często i w dużych ilościach. Nie zaleca się go osobom otyłym (z uwagi na wysoką kaloryczność) i dbającym o linię, a także chorym na cukrzycę (ze względu na dużą ilość cukru). Mniej kaloryczne, a co za tym idzie lżejsze i zdrowsze jest tiramisu bez jajek, a także wegańskie i fit tiramisu.