Desery bez pieczenia z jadłospisu Ewy Chodakowskiej — praliny sezamowe, migdałowo-daktylowe, kokosowo-czekoladowe
Na profilach Ewy Chodakowskiej w mediach społecznościowych roi się od przepisów na zdrowe potrawy, m.in. obiady i zielone koktajle. Trenerka fitness dostarcza swoim fanom również pomysły na niskokaloryczne desery. Proponuje m.in. przygotować domowe pralinki bez „chemii”, których porcja dostarcza nie więcej niż 222 kalorie.
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
Desery autorstwa Chodakowskiej wyróżniają się nie tylko niską kalorycznością, ale i krótkim czasem przygotowania. Co więcej, receptury te nie wymagają pieczenia. Dania cechują się wysoką zawartością orzechów, nie zawierają konserwantów i soli.
Trenerka zaznacza, by do przygotowania poniższych pralinek wybierać pastę tahini i masło migdałowe dobrej jakości (można pójść o krok dalej i te produkty przygotować samodzielnie). W związku z tym, że ten typ deseru łatwo przetransportować, możemy go zabrać do pracy lub klubu fitness.
1. Przepis pierwszy — praliny sezamowe
Lista składników:
- 30 gramów ugotowanej kaszy jaglanej,
- banan,
- łyżeczka pasty sezamowej tahini,
- 40 gramów 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 10 gramów miodu pszczelego.
Sposób przygotowania:
Miksujemy banana z jogurtem, tahini i miodem. Następnie otrzymaną masę łączymy z ugotowaną kaszą. Formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane pralinki sezamowe dostarczają 222 kcal.
2. Przepis drugi — praliny migdałowo-daktylowe
Lista składników:
Sposób przygotowania:
Daktyle i migdały zalewamy ciepłą wodą tak, by suszone owoce zostały przykryte płynem. Odstawiamy je na godzinę. Następnie odcedzamy i dodajemy kolejno: masło i orzechy. Miksujemy. Formujemy kulki na kształt orzecha włoskiego. Wkładamy je na kilka godzin do lodówki. Pralinki migdałowo-daktylowe dostarczają 207 kcal.
3. Przepis trzeci — pralinki kokosowo-czekoladowe
Lista składników:
- pół średniej wielkości banana,
- łyżeczka masła migdałowego,
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
- łyżeczka gorzkiego kakao,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Rozgniatamy banana i łączymy owoc z masłem, kakao i sokiem pomarańczowym. Następnie uzyskaną masę mieszamy z wiórkami. Formujemy kulki i wstawiamy na noc do lodówki. Wartość energetyczna pralinek wynosi 218 kcal.
Komentarze