3 z 710-20 minut po zjedzeniu pączka
Cukry trafiają do jelita cienkiego. Przenikają do krwiobiegu. Teraz w organizmie zaczyna się szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Trzustka produkuje insulinę, jako odpowiedź na zwiększenie stężenia glukozy we krwi.
Jesteśmy w fazie "pączkowej euforii". Cukier powoduje uwalnianie dopaminy, czyli hormonu szczęścia, a my odczuwamy przyjemność.
Część cukrów zostanie przekształcona w energię, reszta zostanie przetransportowana do komórek tłuszczowych. Pączek jest dla organizmu jak cukrowa bomba, to powoduje gwałtowną reakcję obronną. W skutek tego wzrasta poziom kortyzolu i epinefryny, tak samo jak w sytuacji silnego stresu. Efekt? Podwyższone ciśnienie i przyspieszona praca serca.
Zobacz także: Dlaczego cukier uzależnia?
Na następnym slajdzie zobaczysz wideo.