Tłuszcze trans przyczyną przedwczesnej śmierci?
Wbrew dotychczasowej wiedzy dietetyków dotyczącej szkodliwości tłuszczów nasyconych, obecnych m.in. w maśle, najnowsze badania pokazują, że to nie one odpowiedzialne są za wyższe ryzyko śmierci w wyniku udaru mózgu czy chorób serca wśród konsumentów na całym świecie. Według amerykańskich naukowców znacznie bardziej szkodliwe są tłuszcze trans.
1. Przełom w dietetyce?
Wyniki badań przeprowadzonych przez Uniwersytet McMaster i opublikowanych w British Medical Journal mogą być zaskoczeniem dla milionów osób na całym świecie. Dotychczasowe badania jednoznacznie wskazywały na szkodliwość tłuszczów trans dla ludzkiego organizmu i pozwalały przypuszczać, że podobny wpływ mają tłuszcze nasycone. Nowe odkrycie naukowców zaprzecza tym przypuszczeniom i poddaje w wątpliwość potencjalne korzyści płynące z eliminacji tłuszczów nasyconych z jadłospisu. Według obecnych zaleceń dietetycznych, ich spożycie powinno być ograniczone do zaledwie 10 proc., a tłuszczy trans do mniej niż 1 proc. naszej codziennej diety. Zdaniem specjalistów, takie ilości mają zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
2. Tłuszcze nasycone a tłuszcze trans
Tłuszcze nasycone pochodzą głównie z tłuszczów zwierzęcych – masła, mleka, mięsa, żółtek jaj i niektórych produktów roślinnych, takich jak czekolada czy olej palmowy. Z kolei tłuszcze nienasycone, zwane tłuszczami trans, to wynik przemysłowej produkcji olejów roślinnych. Znajdziemy je m.in. w chipsach, innych słonych przekąskach i paczkowanych wypiekach.
3. Naukowo o tłuszczach
Wnioski były możliwe do przedstawienia po analizie 50 badań obserwacyjnych oceniających związek między tłuszczami trans i tłuszczami nasyconymi, a stanem zdrowia badanych. Na tej podstawie naukowcy jednoznacznie stwierdzili, że nie ma dowodów na to, aby powiązać spożywanie tłuszczów nasyconych z ryzykiem przedwczesnej śmierci spowodowanej chorobą wieńcową, chorobami sercowo-naczyniowymi, udarem niedokrwiennym czy cukrzycą typu 2.
Inaczej jednak było w przypadku tłuszczów trans. Ich duża ilość w diecie osoby dorosłej wiązała się ze wzrostem ryzyka przedwczesnej śmierci nawet o 28 proc. z powodu choroby wieńcowej i 21 proc. w wyniku choroby niedokrwiennej serca. Badacze nie znaleźli jednak powiązania między tłuszczami nasyconymi i tłuszczami trans a cukrzycą typu 2.
Naukowcy odpowiedzialni za przeprowadzone badanie podkreślają, że wyniki oparte są na obserwacjach, dlatego konieczne jest przeprowadzenie dalszych analiz dotyczących powiązania diety bogatej w tłuszcze z chorobami. Chociaż dotychczasowe wnioski nie są z pewnością ostatnim słowem w kwestii szkodliwości tłuszczów w diecie, to już teraz warto pomyśleć o zastępowaniu słonych przekąsek, przetworów mięsnych czy paczkowanych ciast orzechami, tłustymi rybami i produktami pełnoziarnistymi.