Trwa ładowanie...

To dlatego należy myć owoce i warzywa. Szokujące odkrycie kobiety

 Maciej Rugała
26.01.2023 12:34
Przerażające odkrycie użytkowniczki TikToka
Przerażające odkrycie użytkowniczki TikToka (Getty Images / TikTIk @tovanordquist)

Bardzo często myjemy warzywa bezrefleksyjnie lub nie myjemy ich wcale. Filmik na TikToku pokazuje, dlaczego należy je dokładnie przepłukać, umyć, a czasem nawet obgotować. Mogą być bowiem schronieniem nie tylko dla niebezpiecznych bakterii, ale też dla nieapetycznie wyglądających istot, których na pewno nie chcemy w swoich menu.

spis treści

1. Przerażające robaki w brokułach

Materiał wideo ukazujący, co może kryć się w warzywach, stał się hitem internetu. Młoda kobieta nagrała swoją reakcję na bardzo niepokojące odkrycie. Sięgając po brokuły - znane z zawartości mikroelementów oraz działania przeciwnowotworowego, zauważyła, że smakują one nie tylko ludziom. Okazało się, że w kwiecie brokułu ukrywały się szare owady o odstraszającym wyglądzie. Były dobrze schowane, a ich wygląd zniechęciłby nawet największego amatora zielonych warzyw.

@tovanordquist Don’t you ever just wanna 🤜🏼🦗😃#crunchy #fördig #snällakompåforyou ♬ Crunch - PussTenshi

Pod filmikiem pojawiło się mnóstwo komentarzy. Niektóre były wyrazem przerażenia i zniesmaczenia, inne z kolei były żartobliwą reakcją na odpychające stawonogi. Jedna z obserwatorek profilu napisała: "Nowa fobia odblokowana", a nieco niżej przeczytać możemy także przestrogę: "Polecam przed gotowaniem moczyć w wodzie z dużą ilością soli. Nawet nie wiecie, ile tych robali wychodzi".

Zobacz film: "Właściwości zdrowotne brokułów [Specjalista radzi]"

2. Dlaczego mycie warzyw i owoców jest ważne?

Konsekwentne oraz dokładne mycie owoców i warzyw ważne jest z wielu względów. Dzięki temu, oprócz możliwych szkodników roślin, zmyć możemy także niebezpieczne bakterie, takie jak te z rodzaju Salmonella, powodujące bardzo poważne infekcje pokarmowe.

Nie możemy także zapominać, że tym sposobem możemy usunąć pył i zanieczyszczenia, które osadziły się na skórce lub kutykuli (warstwie naturalnego "wosku" obecnego na powierzchni owoców - przyp. red.). Mycie warzyw i owoców jest istotne także z innej przyczyny.

Na powierzchni roślin mogą pozostawać pewne ilości pestycydów lub substancji wspomagających wzrost i rozwój rośliny. Mogą to być związki kancerogenne lub szkodliwe dla układu endokrynowego człowieka.

Jest jednak pewne pocieszenie w tym, że możemy znaleźć stawonogi w świeżych warzywach i owocach. Wszakże skoro tam są, może to znaczyć, że hodowca nie nadużywa oprysków. I chociaż zabrzmi to kontrowersyjnie, to należy zaznaczyć, że dla naszego zdrowia więcej złego zrobi zajadanie się pestycydami, niż nieopatrzne zjedzenie zabłąkanego w kwiatostanie brokułu owada.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze