To dzieje się z twoim ciałem, gdy nie jesz ryb. Włącz je do swojej diety
Według zaleceń dietetyków ryby powinno się jadać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Niestety, większość z nas nie wypełnia tych zaleceń i je ryby rzadko lub wcale.
Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 12 kg ryb, co daje ok. 250 g tygodniowo.
Ryby, szczególnie te morskie, są cennym źródłem składników odżywczych, m.in. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, jodu, wapnia, fosforu, witamin A, D, E i witamin z grupy B,.
Co się dzieje w twoim organizmie jeśli nie jesz ryb? Zobacz galerię.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Sprawdź, ile ryb powinieneś jeść każdego tygodnia
Narażasz się na zawał serca
Substancje zawarte w rybach chronią przed powstawaniem blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Wpływają też na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszają stan zapalny. Kwasy tłuszczowe zawarte w rybach pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.
Jeśli nie jesz ryb, a przy tym twoja dieta jest bogata w czerwone mięso, jesteś bardziej narażony na występowanie nadciśnienia i chorób serca.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zwiększasz ryzyko zachorowania na nowotwór
Ryby są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Według naukowców z kanadyjskiego Uniwersytetu Guelph, są one osiem razy skuteczniejsze w zapobieganiu rozwojowi nowotworów, w porównaniu do kwasów omega-3 zawartych w produktach pochodzenia roślinnego.
Jeśli nie jesz ryb, nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości tych cennych kwasów. Zamień dwie porcje czerwonego mięsa w tygodniu, na ryby i obserwuj zmiany.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Nie wiedział, że choruje na raka. Zmarł podczas podróży poślubnej
Narażasz się na nadwagę
Kwasy omega-3 - EPA i DHA mają duże znaczenie podczas procesu odchudzania. Hamują wzrost i mnożenie się komórek tłuszczowych. Wspomagają metabolizm glukozy i lipidów. Kwasy omega-3 ograniczają też łaknienie.
Gdy nie jesz ryb w twoim ciele szybciej będzie się odkładał tłuszcz.
Oczywiście najzdrowsza jest ryba pieczona albo duszona. Smażenie powoduje, że staje się bardzo kaloryczna.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Narażasz się na alzheimera
Ryby jako bogate źródło kwasów omega-3 wpływają pozytywnie na pracę naszego mózgu. Poprawiają funkcje poznawcze i zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Pittsburgu przebadali 260 zdrowych osób.
Okazało się, że osoby jedzące przynajmniej raz w tygodniu pieczoną lub gotowaną rybę są mniej narażone na ryzyko wystąpienia alzheimera.
W twoim menu brakuje ryb? Wpływa to negatywnie na twój mózg. Warto je włączyć do diety.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Popularny lek może zmniejszać ryzyko alzheimera
Mogą ci dokuczać bóle stawów
Mogą też pomóc w walce z bólem stawów. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Dużo tracisz, jeśli w twojej diecie nie ma ryb. Szczególnie jeśli jesteś sportowcem lub lubisz dbać o swoją sylwetkę. Substancje zawarte w rybach chronią stawy narażone na obciążenia podczas ćwiczeń.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl