Nie wyrzucaj ich do śmieci. To prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy i witamin
Liście selera naciowego cieszą się coraz większą popularnością. Dietetycy nawołują, aby ich nie wyrzucać - to popularny błąd! W małych listkach kryją się ogromne pokłady witamin i przeciwutleniaczy.
1. Niedocenione liście selera naciowego
Seler naciowy jest znany od wieków i ceniony za swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Okazuje się, że jego niepozorne liście są źródłem witamin i minerałów, tak samo, jak łodygi i korzeń, dlatego nie warto ich marnować. Są niskokaloryczne, więc mogą stanowić zdrową przekąskę.
Bogate są m.in. w magnez, wapń i przeciwutleniacze takie jak witamina C i E, zwalczające aktywność wolnych rodników. Mają one również działanie detoksykacyjne (inaczej oczyszczające) i mogą pomóc zmniejszyć ból wynikający z zapalenia stawów lub chorób reumatycznych.
Co ciekawe, wyniki badań naukowców z Konkuk University w Korei Południowej wykazały, że olejki eteryczne zawarte w liściach selera naciowego są również skuteczne w odstraszaniu komarów.
Zobacz także: Ogórki małosolne to słowiański superfood. Istnieją trzy argumenty za tym, by po nie sięgać
2. Co zrobić z liści selera naciowego?
Liście selera naciowego, które wypełnione są cennymi składnikami odżywczymi, wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów. Są pysznym składnikiem, który można dodać do zup, sosów, sałatek, smoothie owocowych, gulaszu czy pesto. To sprawia, że potrawy zyskują niepowtarzalny smak i aromat.
Przy pomocy tych liści można też pięknie udekorować zwykłe kanapki, domową pizzę i dania (np. mięsne). Śmiało można je też wysuszyć, a później dodać do tradycyjnej soli. Z połączenia tych dwóch składników wychodzi sól selerowa, dzięki której potrawy zyskują dodatkowe walory smakowe.
Anna Tłustochowicz, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl