- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
TOP 5 zup na zimę
Nie tylko rosół może pomóc na objawy przeziębienia i grypy. Krem z pomidorów dostarczy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jeśli doprawisz go papryczką chili, czosnkiem i bazylią, zyska dodatkowe właściwości. Przyprawy i zioła likwidują stany zapalne, łagodzą katar i odblokowują zatkany nos.
Do przygotowania zupy potrzebujesz: dwóch litrów bulionu, dwóch puszek pomidorów, jednej cebuli, 3-4 ząbków czosnku, garści świeżej bazylii, szczypty chili. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj pomidory, wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 20 minut, a na koniec dodaj listki bazylii i chili. Zmiksuj zupę na krem.
Zupa czosnkowo-cebulowa
Prawdziwa bomba składników, które wzmacniają odporność. Idealna na zimowy obiad – rozgrzewa, dodaje energii i łagodzi objawy infekcji (takie jak katar, kaszel, ból gardła). Cebula i czosnek uważane są za naturalne antybiotyki, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej.
Przyrządzanie zupy należy zacząć od upieczenia przez 30 minut czterech główek czosnku w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Na patelni podsmażamy trzy duże cebule pokrojone w piórka, aż będą lekko brązowe. W garnku podgrzewamy wywar z kurczaka i warzyw, dodajemy do niego cebulę i czosnek. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Następnie miksujemy na krem i doprawiamy świeżym rozmarynem, utartymi w moździerzu liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Na koniec warto dodać jeden starty surowy ząbek czosnku.
Zupa na wirusy i bakterie
Talerz tej zupy szybko stawia na nogi i przyspiesza powrót do zdrowia. To zasługa składników znanych ze swoich dobroczynnych właściwości – cytryna zawiera dużo witaminy C, czosnek zabija bakterie i wirusy, a miód naturalnie wzmacnia odporność. Warto spróbować tej niezwykłej potrawy i przekonać się o jej działaniu na własnej skórze.
Do przygotowania potrzebujemy: jednej cebuli, jednej łodygi selera naciowego, dwóch marchewek, 3-4 ząbków czosnku oraz soku z cytryny i miodu. Warzywa należy posiekać i zrumienić na oliwie. Po kilku minutach zalać bulionem warzywnym (około 1,5 litra). Całość doprowadzić do wrzenia i doprawić – dodać łyżkę soku z cytryny i jedną łyżeczkę miodu.
Pożywna zupa dyniowa
Sezon na dynię wcale nie kończy się jesienią! W sklepach ciągle dostępne są pomarańczowe warzywa, z których można przygotować pożywną i zdrową zupę bez zbędnych kalorii. Miąższ dyni jest źródłem witamin A i C, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Smaczna dynia dostarcza też minerałów i antyoksydantów, których szczególnie potrzebujemy o tej porze roku. Do zupy warto dodać imbir, który ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
Jak zrobić to danie? Na oliwie podsmaż cebulę, czosnek oraz płatki chili. Dodaj marchewkę, pietruszkę i bulwę selera pokrojone w kostkę. Smaż przez kilka minut, a następnie dorzuć miąższ z jednej średniej wielkości dyni piżmowej. Do garnka wlej bulion warzywny (około dwóch litrów) i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżo startym imbirem. Zupę zmiksuj na krem i podaj udekorowaną pestkami dyni (warto skropić je oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i podpiec w piekarniku przez kilkanaście minut).
Zupa z jarmużu
Jarmużu najczęściej używamy do sałatek i koktajli, ale warto go wykorzystać do przygotowania pożywnej zimowej zupy. Zielone liście są źródłem witamin C i K, a także związków mineralnych – wapnia, potasu, żelaza i cynku. Znajdziemy w nich też wiele cennych przeciwutleniaczy. Ważnym składnikiem zupy jest czosnek, który ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Składniki na zupę to: dwie cebule, cztery ząbki czosnku, dwie marchewki, dwie łodygi selera naciowego, dwa ziemniaki, trzy szklanki posiekanego jarmużu, dwa litry bulionu drobiowego. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w dużą kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać seler, marchewkę i ziemniaki. Podgrzewać warzywa przez kilka minut, a następnie wlać bulion. Zupę gotować przez ok. 25 minut. Następnie dodać jarmuż oraz przyprawy – tymianek, szałwię, kurkumę, sól i pieprz.