TOP 5 zup na zimę

Nie tylko rosół może pomóc na objawy przeziębienia i grypy. Krem z pomidorów dostarczy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jeśli doprawisz go papryczką chili, czosnkiem i bazylią, zyska dodatkowe właściwości. Przyprawy i zioła likwidują stany zapalne, łagodzą katar i odblokowują zatkany nos.

Do przygotowania zupy potrzebujesz: dwóch litrów bulionu, dwóch puszek pomidorów, jednej cebuli, 3-4 ząbków czosnku, garści świeżej bazylii, szczypty chili. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj pomidory, wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 20 minut, a na koniec dodaj listki bazylii i chili. Zmiksuj zupę na krem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie zupy / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 4Zupa czosnkowo-cebulowa

Prawdziwa bomba składników, które wzmacniają odporność. Idealna na zimowy obiad – rozgrzewa, dodaje energii i łagodzi objawy infekcji (takie jak katar, kaszel, ból gardła). Cebula i czosnek uważane są za naturalne antybiotyki, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej.

Przyrządzanie zupy należy zacząć od upieczenia przez 30 minut czterech główek czosnku w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Na patelni podsmażamy trzy duże cebule pokrojone w piórka, aż będą lekko brązowe. W garnku podgrzewamy wywar z kurczaka i warzyw, dodajemy do niego cebulę i czosnek. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Następnie miksujemy na krem i doprawiamy świeżym rozmarynem, utartymi w moździerzu liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Na koniec warto dodać jeden starty surowy ząbek czosnku.

/ 4Zupa na wirusy i bakterie

Obraz
© Zdjęcie produktów / Shutterstock

Talerz tej zupy szybko stawia na nogi i przyspiesza powrót do zdrowia. To zasługa składników znanych ze swoich dobroczynnych właściwości – cytryna zawiera dużo witaminy C, czosnek zabija bakterie i wirusy, a miód naturalnie wzmacnia odporność. Warto spróbować tej niezwykłej potrawy i przekonać się o jej działaniu na własnej skórze.

Do przygotowania potrzebujemy: jednej cebuli, jednej łodygi selera naciowego, dwóch marchewek, 3-4 ząbków czosnku oraz soku z cytryny i miodu. Warzywa należy posiekać i zrumienić na oliwie. Po kilku minutach zalać bulionem warzywnym (około 1,5 litra). Całość doprowadzić do wrzenia i doprawić – dodać łyżkę soku z cytryny i jedną łyżeczkę miodu.

/ 4Pożywna zupa dyniowa

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Sezon na dynię wcale nie kończy się jesienią! W sklepach ciągle dostępne są pomarańczowe warzywa, z których można przygotować pożywną i zdrową zupę bez zbędnych kalorii. Miąższ dyni jest źródłem witamin A i C, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Smaczna dynia dostarcza też minerałów i antyoksydantów, których szczególnie potrzebujemy o tej porze roku. Do zupy warto dodać imbir, który ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.

Jak zrobić to danie? Na oliwie podsmaż cebulę, czosnek oraz płatki chili. Dodaj marchewkę, pietruszkę i bulwę selera pokrojone w kostkę. Smaż przez kilka minut, a następnie dorzuć miąższ z jednej średniej wielkości dyni piżmowej. Do garnka wlej bulion warzywny (około dwóch litrów) i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżo startym imbirem. Zupę zmiksuj na krem i podaj udekorowaną pestkami dyni (warto skropić je oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i podpiec w piekarniku przez kilkanaście minut).

/ 4Zupa z jarmużu

Obraz
© Zdjęcie jarmużu / Shutterstock

Jarmużu najczęściej używamy do sałatek i koktajli, ale warto go wykorzystać do przygotowania pożywnej zimowej zupy. Zielone liście są źródłem witamin C i K, a także związków mineralnych – wapnia, potasu, żelaza i cynku. Znajdziemy w nich też wiele cennych przeciwutleniaczy. Ważnym składnikiem zupy jest czosnek, który ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Składniki na zupę to: dwie cebule, cztery ząbki czosnku, dwie marchewki, dwie łodygi selera naciowego, dwa ziemniaki, trzy szklanki posiekanego jarmużu, dwa litry bulionu drobiowego. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w dużą kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać seler, marchewkę i ziemniaki. Podgrzewać warzywa przez kilka minut, a następnie wlać bulion. Zupę gotować przez ok. 25 minut. Następnie dodać jarmuż oraz przyprawy – tymianek, szałwię, kurkumę, sól i pieprz.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka