Tort Sachera - historia, kalorie i wartości odżywcze, przepis

Tort Sachera to jeden z najpopularniejszych tortów czekoladowych, oblanych polewą z czekolady i przełożonych konfiturą morelową. Tort Sachera powstał w XIX wieku i od tamtej pory nikt nie zdradził oryginalnego przepisu na ten słynny deser. Ile kalorii ma tort Sachera i jak przygotować ciasto najbardziej zbliżone do oryginału?

Tort Sachera to jeden z najpopularniejszych czekoladowych tortów.Tort Sachera to jeden z najpopularniejszych czekoladowych tortów.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest tort Sachera?

Tort Sachera (Sachertorte) to tort czekoladowy autorstwa Franza Sachera, powstał w XIX wieku w Wiedniu. Historia tortu Sachera wywodzi się z 1832 roku, kiedy młodszy kucharz otrzymał polecenie, by przygotować nowy deser dla księcia i jego gości.

Musiał podjąć się tego wyzwania, pomimo nieobecności szefa kuchni. To właśnie wtedy przygotował przepis na tort o intensywnie czekoladowym smaku, oblany polewą i przekładany konfiturą morelową.

Do tej pory tort Sachera bywa określany mianem króla deserów i wiele osób uznaje spróbowanie tego deseru za punkt obowiązkowy wycieczki do Wiednia.

Syn Franza Sachera o imieniu Eduard w 1876 roku postawił hotel nazywany swoim nazwiskiem. W latach 1953-1962 roku uczestniczył w procesach sądowych z cukiernią Demel o prawo do używania nazwy "tort Sachera".

Dopiero po dziewięciu latach sąd przyznał wyłączność nazwy dla hotelu Sacher, do tej pory oryginalny przepis na deser jest jedną z najlepiej strzeżonych tajemnic. Hotel ujawnił jedynie składniki, które pozwalają na przygotowanie tego słynnego deseru, bez podanych proporcji.

100 gramów tortu Sachera zawiera:

  • wartość energetyczna - 389 kcal,
  • tłuszcz - 19 g,
  • kwasy tłuszczowe nasycone - 7,40 g,
  • węglowodany - 51 g,
  • w tym cukry - 33 g,
  • błonnik - 2,5 g,
  • białko - 5,4 g.

Przepis na tort Sachera

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
  • 135 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 15 g cukru,
  • 20 g kakao,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g konfitury morelowej,
  • szczypta soli.

Składniki na czekoladową polewę:

  • 125 g gorzkiej czekolady,
  • 125 g mlecznej czekolady,
  • 160 g śmietany 36%.

Sposób przygotowania:

Gorzką czekoladę (100 gramów) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż przestygnie. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek, masło w temperaturze pokojowej ucieramy w mikserze, stopniowo dodając po żółtku.

Na koniec masę łączymy ze szczyptą soli i kakao, a następnie nie przerywając mieszania powoli wlewamy płynną gorzką czekoladę. Ubijamy do momentu, aż masa stanie się jednolita.

W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, pamiętając by pod koniec co jakiś czas dosypywać cukier i miksować tak długo, by mieć pewność, że kryształki cukru zdążyły się rozpuścić.

Przesianą mąkę delikatnie łączymy z pianą, a następnie z masą czekoladową. Przygotowane w ten sposób ciasto przekładamy do 24 cm tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, pod koniec pieczenia w tort należy wbić drewniany patyczek i sprawdzić, czy nie zostało na nim klejące ciasto.

Ciasto wyjmujemy, czekamy aż ostygnie, wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na dwie równe części. W niewielkim garnuszku doprowadzamy do wrzenia konfiturę morelową i 30 ml wody, jeżeli marmolada nie jest jednolita warto wcześniej przetrzeć ją przez sitko.

Powstałym nadzieniem smarujemy spód ciasta, przykrywamy do drugą częścią, a także pokrywamy nim wierzch i boki całego tortu. Następnie tort wkładamy do lodówki.

W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietankę, dodajemy pokruszone czekolady i dokładnie mieszamy na małym ogniu. Czekamy chwilę, aż polewa nieco przestygnie i polewamy nią tort (wierz + boki) wyciągnięty z lodówki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka