Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Tran dla dzieci - wartości odżywcze, wskazania, odporność

Avatar placeholder
13.04.2021 10:12
Tran dla dzieci - wartości odżywcze, wskazania, odporność
Tran dla dzieci - wartości odżywcze, wskazania, odporność

Tran dla dzieci stanowi uzupełnienie codziennej diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i witaminy D3, warunkujące prawidłową budowę kości. A czym jest tran] dla dzieci i jakie posiada właściwości?

spis treści

1. Jakie wartości odżywcze Tranu są ważne dla rozwoju dziecka?

Zarówno tran dla dzieci, jak i tran dla dorosłych to tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb należących do gatunku dorszowatych. Spożywanie tranu korzystnie wpływa na organizm, gdyż zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, które warunkują zdrowie.

Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe – kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) – są niezbędne dla prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych zachodzących w organizmie. Kwasy EPA i DHA budują błony komórkowe, szczególnie wysoki ich poziom występuje w komórkach układu nerwowego i mózgu. Ich obecność warunkuje prawidłowe przekaźnictwo impulsów nerwowych, a tym samym zdolność koncentracji uwagi oraz procesów zapamiętywania. W badaniach wykazano, że dieta bogata w ryby poprawia szybkość uczenia się oraz zapobiega występowaniu zmian zachowań, nerwowości oraz zwiększa iloraz inteligencji dzieci.

Tran dla dzieci zawiera również kwasy omega-3, które poprawiają nastrój dziecka, ponieważ wpływają na zwiększenie poziomu serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego na dobre samopoczucie, a tym samym usprawniają kondycję umysłową.

Zobacz film: "Komu zalecamy tran?"

2. Wskazania do stosowania Tranu

Dlatego zaleca się podawanie tranu dzieciom z zaburzeniami neurologicznymi, takimi jak padaczka, mózgowe porażenie dziecięce, ADHD, autyzm oraz dysleksja. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają również leczenie otyłości, gdyż powodują wzrost aktywności leptyny, która zmniejsza apetyt. Zapobiegają także wahaniom glukozy we krwi oraz uwrażliwiają komórki na insulinę, dzięki temu zarówno chronią, jak i wspomagają leczenie cukrzycy.

3. Czy regularne spożywanie Tranu wspomaga odporność dzieci?

Regularne spożywanie ryb lub tranu albo olejów z wątroby rekina podnosi odporność organizmu oraz aktywizuje układ immunologiczny. Dlatego w okresie zwiększonego zachorowania na choroby wirusowe i bakteryjne (jesień-zima) zaleca się suplementowanie diety dzieci w tran.

W tranie oprócz kwasów omega-3 obecne są również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D. Witamina A warunkuje prawidłowe widzenie oraz stan skóry. Ponadto zwiększa wydzielanie śluzu w drogach oddechowych, tym samym skraca czas leczenia infekcji oskrzeli i płuc. Z kolei witamina D jest niezbędna do budowy kości, gdyż przeciwdziała nadmiernemu wydzielaniu wapnia z organizmu oraz ułatwia wbudowywanie wapnia w tkankę kostną, tym samym zwiększa jej wytrzymałość.

Tran dla dzieci wspomaga leczenie astmy oskrzelowej oraz ergii skórnych. Zawarte w tranie kwasy omega-3 zapobiegają wysuszeniom i uszkodzeniom nabłonków oraz skóry. Ponadto przyśpieszają proces gojenia ran i odnowę naskórka. Wykazano, że dzieci regularnie spożywające ryby lub tran rzadziej zapadają na choroby alergiczne, jak astma czy atopowe zapalenie skóry.

Nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają leczenie chorób przewlekłych, takich jak nieswoiste zapalenia jelit, łuszczyca, zapalenie stawów, gdyż zmniejszają stężenie cytokin prozapalnych we krwi.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze