Triterpeny – źródła, rodzaje, właściwości i zastosowanie

Triterpeny to związki należące do klasy terpenów. Zbudowane są z 30 atomów węgla ułożonych w szereg pięcioczłonowy. Substancje występują powszechnie w przyrodzie. Są obecne zwłaszcza w roślinach, gdzie pełnią różnorodne funkcje biologiczne. Wykorzystuje się je w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Jakie mają właściwości? Jak działają?

Triterpeny występują m.in. w korze brzozyTriterpeny występują m.in. w korze brzozy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to są triterpeny?

Triterpeny to związki organiczne należące do terpenów. Występują powszechnie w przyrodzie, zwłaszcza w roślinach. Pełnią w nich różne funkcje biologiczne, takie jak ochrona przed szkodnikami czy udział w procesach metabolicznych. Triterpeny, obok steroli, saponin i glikozydów nasercowych, należą do grupy triterpenoidów.

Jak są zbudowane triterpeny? Substancje składają się z 30 atomów węgla tworzących zazwyczaj układ pięciu pierścieni sześcioczłonowych. Często połączone są z innymi grupami chemicznymi, takimi jak alkohole, kwasy czy cukry, co może przekładać się na ich właściwości, funkcje i aktywność.

W cząsteczkach większości triterpenów obecne są grupy funkcyjne, najczęściej hydroksylowa, karboksylowa bądź ketonowa oraz wiązanie podwójne. Z tego powodu triterpeny traktuje się jak węglowodory, alkohole, hydroksykwasy, ketokwasy.

#dziejesienazywo: Kora wierzby - najlepszy specyfik na pryszcze

Źródła triterpenów

Gdzie szukać triterpenów? Związki są obecne w wielu roślinach, tak dziko rosnących, jak i uprawianych. Można je znaleźć w niektórych ziołach, owocach, korzeniach i kwiatach. Występują zwykle w korze, korku, żywicy, skórce i woskowym nalocie liści oraz kwiatów.

Źródłem triterpenów jest na przykład oliwka europejska, lukrecja, szałwia, nagietek lekarski, aloes, ziele jemioły, żeń-szeń, kasztanowiec, kurkuma, kora brzozy, jabłka, owoce dzikiej róży.

Typy i rodzaje triterpenów

Triterpeny występują w różnych formach, takich jak kwas ursolowy, kwas oleanolowy, betulina, kwas betulinowy. Ma to związek z tym, że w obrębie grupy wyróżnia się kilka typów szkieletu węglowego, z których najważniejsze to:

  • typ ursanu: kwas ursolowy, α-amyryna, uwaol,
  • typ oleananu,
  • typ lupanu,
  • typ taraksastanu,
  • typ tarakseranu.

Do najważniejszych triterpenów o szkielecie oleananu należy kwas oleanolowy, kwas glicyretynowy, hederagenina, β-amyryna, kwas medykagenowy, kwas likworowy oraz escyna. To mieszanina saponin triterpenowych, w których część niecukrową tworzą wielohydroksylowe triterpeny: barringtogenol (barryngtogenina) i escynol (protoescygenina).

Do najważniejszych triterpenów o szkielecie lupanu należy lupeol, betulina, kwas betulinowy, o szkielecie taraksastanu – taraksasterol, a o szkielecie tarakseranu – tarakserol.

Najbardziej znane triterpeny to skwalen (prekursor triterpenów, czyli związek macierzysty, z którego powstają one w wyniku przemian biochemicznych), lanosterol, cykloartenol i amiryny.

Z uwagi na zróżnicowaną aktywność oraz szerokie możliwości zastosowania w preparatach kosmetycznych, szczególne zainteresowanie budzi lupeol, hederagenina, escyna i betulina, także taraksasterol, arnidiol i cykloartenol oraz kwas ursolowy, glicyretynowy, oleanolowy, azjatykowy i betulinowy.

Triterpeny – właściwości, działanie i zastosowanie

Triterpeny – z uwagi na potencjalne korzyści zdrowotne – są wykorzystywane w medycynie naturalnej i przemyśle farmaceutycznym. Zwracają także uwagę naukowców.

Dużo uwagi poświęca się ich właściwościom przeciwutleniającym (wykazują aktywność antyoksydacyjną, to jest skierowaną przeciwko wolnym rodnikom. Wolne rodniki odpowiadają za uszkodzenia narządów, stanowią przyczynę degradacji DNA, starzenia organizmu i rozwoju wielu chorób) oraz przeciwnowotworowym. Przeprowadzone badania wykazują ich aktywność na innych etapach rozwoju nowotworu, a wyniki potwierdzają działanie ochronne triterpenów wobec komórek nerek, wątroby, serca i limfocytów.

Ponadto triterpeny wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. To jednak nie wszystko. Na przykład kwas oleanolowy i kwas ursolowy, które są triterpenami, są znane ze swojego potencjału w leczeniu stanów zapalnych, mogą mieć korzyści dla zdrowia serca.

Z kolei escyna wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa na poprawę przepływu krwi i łagodzi objawy niewydolności żył, działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i przeciwwirusowo. Żeń-szeń jest tradycyjnie stosowany w medycynie chińskiej i koreańskiej do poprawy wydolności fizycznej i psychicznej oraz wzmocnienia układu odpornościowego.

Surowce roślinne, które zawierają triterpeny, są także wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym do produkcji produktów do ochrony i pielęgnacji skóry oraz włosów (triterpeny stanowią najważniejszy składnik aktywny). Jaką pełnią rolę? Docenia się ich właściwości barwiące, ale i poprawiające elastyczności skóry czy stopień jej nawilżenia, zapobieganie nadmiernemu złuszczaniu czy zwiększanie elastyczności, kondycji i połysku włosów, ułatwianie stylizacji. Wiele z nich pełni inne funkcje. To utrwalacze piany, emulgatory, regulatory lepkości.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka